Китайският лидер Си Дзинпин наскоро заяви: "Който контролира технологиите за големи данни, той ще контролира ресурсите за развитие и ще има предимство."

А ByteDance, китайският конгломерат, който стои зад феномена на социалните медии TikTok, заема централно място в плановете на Пекин за надмощие в областта на изкуствения интелект и базите данни.

Връзките на ByteDance с Китайската комунистическа партия (ККП) обаче хвърлят сериозна сянка върху глобалните ѝ операции. В отговор на тази обвързаност набират популярност законодателни мерки като Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act, чиято цел е да се гарантира, че TikTok може да работи в Съединените щати само ако се разграничи от ByteDance.

А докъде стигат връзките на компанията с официален Пекин, става ясно от сайта на базираната във Вашингтон неправителствена организация The Foundation for Defense of Democracies (FDD).

1. ByteDance е тясно свързан с военно-промишления комплекс на Китай

ByteDance не е просто технологична компания - тя е част от огромната военна машина на Китай. През 2018 г., подкрепена от Министерството на науката и технологиите на Китай, ByteDance създава Пекинската академия за изкуствен интелект. Тази институция стои на кръстопътя на гражданския AI и военните приложения на технологията, като си сътрудничи с китайски университети за провеждане на авангардни изследвания за Народноосвободителната армия на Китай.

Освен с академичните среди ByteDance е свързана и с китайски структури като iFLYTEK и SenseTime, които са съучастници в наблюдението и репресиите на Пекин срещу етническите малцинства - действия, заради които и двете компании са в черните списъци на САЩ.

Тясното сътрудничество на ByteDance със Sugon, компания, която допринася за китайската програма за ядрени оръжия, подчертава тревожната симбиоза между технологичния гигант и държавните сектори на отбраната и вътрешния контрол.

2. ByteDance е обвързана с китайските закони за държавно наблюдение

Китайските закони изискват ByteDance да се придържа към идеологията на ККП. Китайският Закон за националното разузнаване от 2017 г. задължава "всички" китайски организации и граждани да сътрудничат на държавните разузнавателни операции, което на практика превръща частните субекти в продължение на държавния апарат за наблюдение.

Неотдавна преработеният китайски Закон за борба с шпионажа засилва тези правомощия, като постановява, че целият технологичен напредък, независимо от предназначението му за граждански или военни цели, трябва да бъде достъпен и да служи на интересите на държавната сигурност и разузнавателните усилия.

На практика тези закони поставят компании като ByteDance начело на стратегия, при която бизнесът служи на държавата, а нормите за защита на личните данни, спазвани на международно ниво, нямат голяма тежест в границите на Китай.

3. Официален Пекин е в управителния съвет на ByteDance

ККП не просто оказва влияние върху ByteDance от сенките, а буквално седи на масата. В края на 2010 г. консорциум, включващ Администрацията за киберпространство на Китай - фактически интернет цензор на страната - придобива 1% дял в основното китайско дъщерно дружество на ByteDance. Този дял, известен като "златна акция", е малък, но силен и дава на държавата правото да назначи един от тримата директори на борда на дружеството.

В резултат на това ККП има значително влияние върху дейността на ByteDance. Както в повечето китайски компании, комунистическата партия разполага и с партийни клетки в цялата йерархия на ByteDance, което ѝ осигурява пряк достъп до технологиите и стратегическите достижения на ByteDance.

Тази утвърдена система рискува да прехвърли конкурентни предимства и чувствителни лични данни, свързани с потребителите от западните държави, към официални китайски структури, да промени динамиката на световния пазар и да застраши международната конкурентоспособност на запданите компании.

4. ByteDance шпионира хората

ByteDance предефинира съвременния шпионаж чрез цифрово наблюдение. В няколко известни случая базирани в Китай служители на ByteDance са получавали неправомерен достъп до чувствителни потребителски данни от САЩ, включително информация за американски журналисти.

Първоначално ByteDance отхвърли тези твърдения, заявявайки, че системите на TikTok са неподатливи на подобни злоупотреби. По-късно обаче вътрешните разкрития потвърдиха обратното, разкривайки, че наблюдението е било осъществено точно в момента, в който китайският технологичен гигант се е опитвала да успокои опасенията на САЩ относно своите практики за обработка на данни.

Този и други примери очертават спорен образ на компания, готова да използва технологичните си достижения за цели, които потенциално биха могли да обслужват интересите на ККП в ущърб на националната сигурност на САЩ и демократичните сили по света.

5. ByteDance щедро финансира една политическа сила във Вашингтон

ByteDance разполага с лобистки контингент в САЩ, несравним с нито една друга китайска компания. Той включва над 45 известни лобисти като Crossroads Strategies, K&L Gates и Mehlman Consulting - както и множество влиятелни лица. Сред тях са бивши съветници на председатели на Камарата на представителите на САЩ като Кевин Маккарти и Нанси Пелоси, както и бивши помощници на президента Джо Байдън.

Списъкът се допълва от бивши членове на Конгреса, като сенатор Джон Бру и бившия лидер на мнозинството в Сената Трент Лот. Този лобистки арсенал е доказал, че умее да се движи по коридорите на властта, за което свидетелстват усилията от миналата година за проваляне на приемането на законодателство, което застрашава оперативната свобода на ByteDance в Съединените щати.