Европейският съюз ще разследва дали платформата TikTok на ByteDance е нарушила правилата за онлайн съдържание, насочени към защита на децата и осигуряване на прозрачност на рекламните услуги. Това излага социалната мрежа на риск от сериозна глоба.

Комисарят по промишлеността на ЕС Тиери Бретон коментира, че е взел това решение след анализ на доклада за оценка на риска на приложението за кратки видеоклипове и отговорите му на исканията за информация.

"Днес започваме разследване на TikTok по подозрение за нарушаване на прозрачността и задълженията за защита на непълнолетните: пристрастяващ дизайн и липса на ограничения на времето пред екрана, „ефект на заешката дупка“, проблеми при проверката на възрастта и настройките за поверителност по подразбиране", заявява Бретон в X.

Ако стане факт, глобата ще бъде една от най-значителните финансови санкции, налагани от Брюксел

Законът за цифровите услуги на Европейския съюз (DSA), който се прилага за всички онлайн платформи от 17 февруари, изисква по-специално големите услуги и търсачките да правят повече за справяне с незаконното онлайн съдържание и рисковете за обществената сигурност.

Собственикът на TikTok, базираната в Китай компания ByteDance, може да бъде глобена с до 6% от глобалния си оборот, ако платформата бъде призната за виновна в нарушаване на правилата на DSA.

От социалната мрежа отговарят, че ще продължат да работят с експерти и индустрията, за да осигурят безопасността на младите хора, и че очакват с нетърпение да обяснят подробно мерките, които са предприели, пред Европейската комисия.

"TikTok е пионер в областта на функциите и настройките за защита на тийнейджърите и недопускане на лица под 13 години в платформата - въпроси, с които се занимава цялата индустрия", посочва говорител на TikTok.

От Европейската комисия обясняват, че разследването ще се съсредоточи върху дизайна на системата на TikTok, включително алгоритмите ѝ, които могат да стимулират поведенчески зависимости и/или да създадат така наречените "ефекти на заешката дупка". То също така ще проучи дали социалната мрежа е въвела подходящи и пропорционални мерки, за да осигури високо ниво на неприкосновеност на личния живот, безопасност и сигурност за непълнолетните.

Освен въпроса за защитата на непълнолетните, Комисията проучва и дали TikTok предоставя надеждна база данни за рекламите в своята платформа, така че изследователите да могат да проверяват потенциалните онлайн рискове.

Това е второто разследване на водеща онлайн платформа по DSA, след като през декември миналата година X на Илон Мъск също се оказа под прицела на ЕС.