Депутатите от Камарата на представителите на САЩ приеха законопроект, който може да доведе до забрана на TikTok. Това подновява огромната заплаха за дейността на компанията-майка на социалната мрежа ByteDance в САЩ.

Този ход може да ускори приемането на предложението, срещу което TikTok се бори от седмици, и да постави платформата пред дилемата да си намери нов собственик или да бъде напълно забранена в Съединените щати.

CNN прави анализ на случващото се и на евентуалните последици от приетите рестрикции.

Не гласува ли Камарата на представителите нещо подобно наскоро?

Да. През март депутатите от Камарата на представителите одобриха законопроект, който даваше на TikTok приблизително шест месеца за продажба. Ако такава не се случи, това щеше да доведе до значителни последствия: Приложението щеше да бъде забранено за продажба в магазините за приложения в САЩ и в "интернет хостинг услугите", които го поддържат.

Какво прави новият законопроект различен?

Няколко неща. Като начало, има някои съществени промени. Вместо шестмесечен срок, TikTok ще разполага с около девет месеца. И този срок може да бъде удължен от Белия дом - за период от 90 дни - ако президентът Джо Байдън прецени, че има напредък към продажбата.

Предоставянето на една година на TikTok, за да приключи принудителната продажба, изглежда е променило политическите сметки на Капитолийския хълм. Някои ключови законодатели, които преди това са изразявали скептицизъм, сега заявяват, че подкрепят законопроекта. Един от тези законодатели е вашингтонският сенатор демократ Мария Кантуел, която председателства влиятелната комисия по търговия в Сената.

Друг фактор, който променя нещата, е начинът, по който републиканците от Камарата на представителите вкараха законопроекта за TikTok в много по-голям пакет за чуждестранна помощ. Вместо да поискат от Сената да го гласува самостоятелно, включването му в пакет с чуждестранна помощ за Украйна и Израел затруднява много законодателите да се противопоставят на мярката.

Би ли могъл Сенатът да гласува чуждестранната помощ без текста за TikTok?

Сенаторите биха могли да се опитат да изключат законодателството за социалната мрежа, но според политическите анализатори това е малко вероятно. Бързото одобряване на чуждестранната помощ е основен приоритет на Конгреса и ако Сенатът приеме пакета без законопроекта TikTok, тези промени ще трябва да бъдат одобрени отново от Камарата на представителите, което допълнително ще забави нещата.

По-вероятно е Сенатът да разгледа целия пакет с едно гласуване "за" или "против" - точно това изглежда са искали републиканците от Камарата на представителите. Според Пол Галант, политически анализатор в компанията за пазарни проучвания Cowen, Inc, шансовете за приемане на пакета от Сената достигат 80%.

Сенатът би могъл да гласува в рамките на една до две седмици, добавя Галант, въпреки че ръководството му изрази желание да действа още по-бързо.

Какво означава това за използването на приложението от американците?

Ако Сенатът гласува за одобряване на закона за TikTok, той ще бъде предаден на бюрото на президента Джо Байдън. Байдън подкрепи предишната версия на законопроекта, което предполага, че той може бързо да подпише всеки пакет за чуждестранна помощ, който включва подобен текст, насочен към TikTok.

Теоретично това ще даде начало на 270-дневния срок, в който ByteDance трябва да намери купувач. Ако това не се случи, потребителите могат да бъдат отрязани от достъп до платформата. Но това все още е голямо "ако", така че засега феновете на TikTok в САЩ ще продължат да използват приложението както досега.

Какви са възможностите пред TikTok?

TikTok може да оспори новото законодателство в съда и компанията не крие, че смята да го направи. Главният изпълнителен директор Шоу Чу обеща през март да продължи да се бори, "включително чрез упражняване на законните ни права".

TikTok и множество граждански групи смятат законодателството на Камарата на представителите за противоконституционно, като се аргументират, че то нарушава правата на потребителите на TikTok, произтичащи от Първата поправка, за достъп до законна информация.

Експертите по Първата поправка казват, че законопроект, който в крайна сметка води до цензуриране на потребителите на TikTok, може да бъде отхвърлен от съдилищата. Не е ясно дали неотдавнашните актуализации на законопроекта могат да му помогнат да издържи конституционния контрол.

"Дългогодишният прецедент на Върховния съд защитава правото на американците по Първата поправка да имат достъп до информация, идеи и медии от чужбина", коментира пред CNN Надин Фарид Джонсън, политически директор на Knight First Amendment Institute към Columbia University. "Със забраната на TikTok законопроектът ще наруши това право, и то без реална полза. Китай и други чуждестранни противници все още биха могли да купуват чувствителни данни на американците от брокери на данни на свободния пазар."

Оспорването в съда може да доведе до временно блокиране на мярката, докато трае съдебният процес, вероятно в продължение на няколко години. Но ако съдът откаже да издаде временна забрана, на TikTok може да се наложи да се съобрази със закона.

Какво ще стане, ако TikTok бъде продаден?

Проблемът е, че компанията майка на TikTok е подчинена на китайското законодателство, а местното правителство се противопоставя на продажбата.

През последните години Китай въведе контрол върху износа на алгоритми - политика, която изглежда обхваща изключително успешния алгоритъм, който управлява механизма за препоръки на TikTok.

Ако китайското правителство не позволи на ByteDance да се откаже от алгоритъма на TikTok, то може да блокира продажбата. Или пък да разреши продажбата, но без доходоносния алгоритъм, който е в основата на неговата популярност.

Може ли TikTok да успее и без своя основен алгоритъм? Това ще бъде трудният въпрос, който ще стои пред компанията в случай на принудителна продажба. Без тайния сос, благодарение на който приложението достигна 170 милиона потребители в САЩ, то може да се окаже почти мъртво.