Тейлър Суифт се завръща в TikTok.

По този начин певицата не допусна да се осъществят усилията на звукозаписната ѝ компания да не публикува музикално съдържание в платформата за социални медии.

Тя е единственият изпълнител на Universal Music Group, чието творчество е достъпно за потребителите на TikTok на фона на продължаващия спор между музикалната компания и платформата. Повечето от изпълненията на поп сензацията се завърнаха в TikTok точно седмица преди тя да представи новия си албум.

Суифт притежава авторските права върху няколко от албумите си, което е част от сделката, сключена с UMG, подписана с тях през 2018 г. Това ѝ дава възможност да контролира къде са достъпни творбите ѝ, за разлика от други изпълнители на UMG, чиято музика все още е извън TikTok, обяснява Business Insider.

Този ход е още един пример за властта и влиянието на Тейлър Суифт благодарение на нейната музика. Певицата презаписа шест от албумите си, след като правата върху тях бяха продадени на частна инвестиционна компания от Скутър Браун – влиятелен музикален мениджър, с когото влезе в конфликт заради музикалния си каталог.

Новината за завръщането на Тейлър Суифт в TikTok се приветства от феновете и създателите на платформата, много от които заявиха, че са били изненадани, че могат отново да слушат музиката ѝ. Почитателите й очакват с нетърпение и новия албум на Суифт The Tortured Poets Department, който ще излезе на 19 април.

На 31 януари UMG свалу песните на Туифт в TikTok, след като двете компании не успяха да се договорят за възнагражденията на изпълнителите и за използването на изкуствен интелект в платформата.

Спорът не се е разпространил върху други големи лейбъли като Sony или Warner Music Group, последният от които поднови многогодишен лицензионен договор с TikTok през юли.

"TikTok иска да си мислите, че след като предоставя на изпълнителите "безплатна промоция", за която те трябва да са благодарни, не е длъжна да им плаща справедливо. Това, което не ви казват, е, че генерират десетки милиарди долари приходи от работата на артистите", коментира представител на UMG през февруари.

Миналата година Тейлър Суифт достигна статута на милиардер, стана първият изпълнител, спечелил четири награди "Грами" за албум на годината и стимулира икономиките в цял свят по време на турнето си Eras Tour.

През 2014 г. певицата изтегли музиката си от стрийминг гиганта Spotify заради опасения от техния бизнес модел "freemium". След това в върна през 2017 г. като резултат от многократните опити на главния изпълнителен директор на платформата да я убеди във важността на стрийминга, припомня Business Insider.