С цели 260 попълнения беше обновен списъкът на Forbes на световните милиардери.

За първи път в престижната класация се появиха музикалната сензация Тейлър Суифт и главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман.

Лошата новина този път е за изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск, който със своите 195 млрд. долара отново изостава значително от властелина на империята за луксозни стоки LVMH Бернар Арно в надпреварата за най-богат човек на земята. 75-годишният французин има нетно състояние от 233 млрд. долара и е номер едно в класацията с 2781 милиардери.

В доклада на авторите се посочва още, че 14 души вече са сантимилиардери с 12-цифрено състояние, допълва Fortune.

Кои са най-богатите хора в света

След Арно и Мъск, се нареждат основателят на Amazon Джеф Безос (194 млрд. долара), основателят на Meta Марк Зъкърбърг (177 млрд. долара) и съоснователят на Oracle Лари Елисън (141 млрд. долара).

По-надолу в челната десетка са главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет (133 млрд. долара), дуото на Microsoft Бил Гейтс (128 млрд. долара) и Стив Балмър (121 млрд. долара), най-богатият човек в Азия Мукеш Амбани (116 млрд. долара) и основателят на Google Лари Пейдж (114 млрд. долара).

И докато в Топ 10 виждаме добре познати лица, по-голямо любопитство предизвикват новите имена в списъка.

Турнето Eras Tour изстрелва Тейлър Суифт към нетна стойност от 1,1 млрд. долара, а главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман се включва в клуба на милиардерите със своите 1 млрд. долара състояние.

Сумата обаче не се състои от дял в управляваната от него компания – той неведнъж е заявявал, че не притежава участие в нея. Голяма част от проследимото му богатство се дължи на мрежа от фондове за рисков капитал и инвестиции в стартъпи, които нарастват заедно с първичното публично предлагане на Reddit, където той е сред най-големите акционери.

Най-младото име в списъка е 19-годишната Ливия Войт, наследила състояние от 1,1 млрд. долара благодарение на дяловете си в бразилския производител на вятърна енергия WEG, основан от дядо ѝ.

Въпреки отчетеното забавяне в продажбите от луксозния сектор, модният дизайнер Кристиан Лубутен попада в класацията с 1,2 млрд. долара.

Къде живеят милиардерите

Традиционно, САЩ запазват позицията си като дом на най-богатите хора в света. Там живеят рекордните 813 души с общо богатство от 5,7 трилиона долара.

На второ място са Китай и Хонконг с 473 граждани със състояние от 1,7 трилиона долара. Индия е на трето място с 954 млрд. долара за 200 лица в списъка.

"Беше невероятна година за най-богатите в света, с повече милиардери от всякога", смята Чейс Питърсън-Уитхорн, старши редактор на Forbes."Дори във времена на финансова несигурност, които много хора преживяват, свръхбогатите продължават да процъфтяват", допълва той.

Важно е да се отбележи, че годишният списък на Forbes се различава от Bloomberg's Billionaire's Index, която също поставя Арно на първо място, следван от Безос. Мъск е на трето място, следван от Зъкърбърг, Гейтс и Балмър, а стойностите на нетното богатство на повечето от тях не съвпадат в двете класации, отбелязва Fortune.

Как Тейлър Суифт спечели първия си милиард

Певицата, която вече е 14-кратна носителка на наградата "Грами", преживя стратосферични 12 месеца благодарение на глобалното си турне, първото в историята с приходи от над 1 милиард долара.

Търсенето на билети беше толкова голямо, че Ticketmaster се сблъска с множество сривове и технически проблеми, а фиаското завърши с отмяна на публичната продажба.

Феновете пристигаха от всички краища на света, за да видят на живо 34-годишната певица в действие.

Изследователската компания QuestionPro установи, че тя ще допринесе за икономиката на САЩ с общо 4,6 млрд. долара благодарение на разходите на потребителите за храна, стоки и нощувки, свързани с музикалното събитие.

Освен концертите на живо, Тейлър Суифт има и огромен музикален каталог, чиято стойност само от 2019 г. насам се оценява от Bloomberg на 400 млн. долара. Това включва преиздаването на албуми като "Fearless" и "1989".

Според Bloomberg приходите ѝ от Spotify и YouTube възлизат на около 120 млн. долара, докато хонорарите от продажби на музика натрупват още 80 млн. долара.

Певицата от Пенсилвания притежава и имоти на стойност 110 млн. долара по данни на Bloomberg.

New York Post изброява недвижимото ѝ имущество, включващо къща в Трайбека с прилежащ апартамент за охрана, имение с осем спални в Роуд Айлънд и пентхаус в Нашвил. В портфолиото ѝ има и комплекс с четири спални в Нешвил с прилежаща къща за гости, и имот със седем спални в Лос Анджелис.

Увеличават ли се жените милиардери

Тейлър Суифт е ярък представител на малката, но влиятелна група дами в списъка на Forbes.

Макар че съставляват едва 13% от милиардерите в света, тяхното богатство значително нараства.

Състоянието на наследницата на козметичната империя L'Oréal Франсоаз Бетенкур Майерс е скочило с 19 млрд. долара от миналогодишния списък до 99,5 млрд. долара.

Богатството на Макензи Скот, бившата съпруга на Джеф Безос, е нараснало с 11,2 млрд. долара от миналата година до 35,6 млрд. долара сега, въпреки че тя е дарила милиони след "отворена покана" на благотворителни организации и дружества, нуждаещи се от подкрепа, допълва Fortune.