Мумбай вече е азиатската столица с най-много милиардери според световния списък на богатите на изследователския институт Hurun, измествайки Пекин. Това е първият път, в който най-населеният град в Индия заема първото място в Азия.

Иначе начело на списъка на градовете с най-много свръхбогати хора за 2024 г. е Ню Йорк (119), следван от Лондон (97). В Азия Мумбай - финансовата столица на Индия - се придвижва напред с 92 милиардери, като Пекин отстъпва само с един (91), а Шанхай е трети с 87.

Топ 10 на градовете с най-много милиардери:

1. Ню Йорк - 119

2. Лондон - 97

3. Мумбай - 92

4. Пекин - 91

5. Шанхай - 87

6. Шенжен - 84

7. Хонконг - 65

8. Москва - 59

9. Ню Делхи - 57

10. Сан Франциско - 52

В момента в света има 3279 милиардери, което е с 5% повече от 2023 г., показва докладът.

Според класацията на държавите Китай все още е начело на списъка с 814 милиардери, въпреки че страната е загубила 155 в сравнение с предишната година. САЩ са на второ място с 800 милиардери, а Индия е на трето - с 271.

"Китай имаше лоша година", отбелязва изследователската компания. "Създаването на богатство в Китай претърпя дълбоки промени през последните няколко години, като това на милиардерите от недвижими имоти и възобновяеми енергийни източници намаля."

Топ 10 на държавите с най-много милиардери:

1. Китай - 814

2. Съединени щати - 800

3. Индия - 271

4. Обединено кралство - 146

5. Германия - 140

6. Швейцария - 106

7. Русия - 76

8. Италия - 69

9. Франция - 68

10. Бразилия - 64

Чжун Шаншан, основател и председател на гиганта за бутилирана вода Nongfu Spring, запазва позицията си на най-богат човек в Китай, а Колин Хуанг, основател на платформата за електронната търговия Pinduoduo, изпреварва главния изпълнителен директор на Tencent Ма Хуатенг и заема второто място тази година.

Изкуственият интелект пък е основен фактор за увеличаването на броя на свръхбогатите хора в САЩ.

"Главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг завладя много от заглавията, тъй като Nvidia премина границата от 2 трилиона долара, което го катапултира в Топ 30 на Hurun, но милиардерите, стоящи зад Microsoft, Google, Amazon, Oracle и Meta също отбелязаха значителен скок в богатството си, тъй като инвеститорите заложиха на стойността, генерирана от изкуствения интелект", се казва в доклада.

Основателят на Amazon Джеф Безос и главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск са двамата водещи милиардери в САЩ с нетна стойност на богатството съответно 201 млрд. и 190 млрд. долара.

Тейлър Суифт се присъединява към списъка на Hurun Research с нетно състояние от 1,2 млрд. долара, след като през март започна турнето си Eras Tour и досега изнесе концерти в САЩ, Южна Америка, Австралия, Сингапур и Токио.

"Повече от половината от състоянието ѝ се дължи на хонорари и турнета, включително 190 млн. долара от първия етап на турнето Eras и 35 млн. От филма за концерта ѝ. Останалата част е генерирана от музикалния ѝ каталог, особено след като първите ѝ шест албума бяха продадени на Shamrock Capital за 300 млн. долара през 2020 г.", се казва в доклада.

След САЩ Индия е на второ място по брой на новите милиардери с 84 попълнения в списъка си на свръхбогатите. Южноазиатската държава понастоящем е най-бързо развиващата се икономика в света, след като нейното БВП нарасна с 8,4% през периода октомври-декември. През декември индийската фондова борса изпревари тази в Хонконг и стана седмата по големина в света, като сега се оценява на над 4 трилиона долара, сочат данни на Refinitiv.

Председателят на индийската компания Reliance Industries Мукеш Амбани продължава да бъде най-богатият човек в Азия и единадесетият по богатство в света с обща нетна стойност на активите от 110 млрд. долара, според индекса на Bloomberg.

През януари Гаутам Адани, основател и председател на Adani Group, изпревари Амбани за кратко, но вече е с три места по-назад с нетно състояние от 97,9 млрд. долара.