Турнето Eras на една от най-хитовите звезди на музикалната сцена в момента – Тейлър Суифт, привлече вниманието на Федералния резерв след забележителното му въздействие върху местните икономики, съобщава BusinessInsider.

Грандиозният тур се състои от 131 концерта в 17 държави на 5 континента и привлече стотици хиляди фенове, като помогна за значителното увеличаване на приходите от хотелско настаняване и туристически разходи от феновете на изпълнителката зад Океана.

"Въпреки забавянето на възстановяването на туризма в региона като цяло, месец май е бил най-силният за приходите на хотелите във Филаделфия от началото на пандемията. Това до голяма степен се дължи на наплива от гости за концертите на Тейлър Суифт в града", заявяват от Фед.

Младата певица изнесе три концерта на Lincoln Financial Field на 12, 13 и 14 май, а в средата на юни се завърна в Пенсилвания, за да изнесе концерт в Питсбърг, допълва BusinessInsider.

По данни на платформата за резервации Booking, цените на хотелите в някои градове, включително в Питсбърг, Минеаполис и Канзас Сити, са се увеличили над три пъти в очакване на турнето.

Заетостта на хотелите в окръг Алегени, който включва Питсбърг, е достигнала 100% по време на турнето на Суифт, а платформите за хотелски резервации са се сринали поради рязкото увеличаване на уеб трафика.

Най-горещата звезда: Билетът за концерт на Тейлър Суифт достигна $920Дългоочакваното турне на певицата предизвика грандиозен скандал още преди да започне

Този уикенд концерти на Суифт ще се проведат в Денвър, Колорадо, а според една от оценките, събитието ще генерира 140 млн. долара за брутния вътрешен продукт на щата. Градът очаква около 75 000 фенове на Суифт да посетят всеки от двата разпродадени концерта, което може да генерира над 200 млн. долара преки потребителски разходи.

За да се разбере наистина мащабът на печалбите, изразени в цифри, двата концерта от турнето Eras ще генерират приблизително 38 милиона долара от продажби на билети, което се равнява на 63% от общите продажби на билети в прочутите зали Red Rock през 2022 г.

"Цялото турне на Тейлър Суифт в САЩ може да генерира 4,6 млрд. долара общи потребителски разходи, което е повече от БВП на 35 държави", се казва още в доклад на специализиран институт за анализи и оценки.

Според Forbes нетното състояние на певицата се оценява на 740 млн. долара и се очаква то да нарасне, след като приключи американската и южноамериканската част от The Eras Tour.

Тейлър Суифт е на крачка от първия си милиардНетното ѝ състояние се оценява на 740 млн. долара и се очаква да нарасне след турнето The Eras Tour

Тейлър Суифт е сред най-високоплатените знаменитости и една от най-богатите певици в света.

Още на 15-годишна възраст тя става най-младият автор на песни, подписал договор със Sony. Сега е носител на 12 награди "Грами", реализирала е няколко турнета, безкраен списък с песни и албуми, оглавяващи класациите и се радва на любовта на милиони фенове.

Основните ѝ източници на доходи са продажбите на записи, концертни турнета, реклами и продажба на марки.

Суифт има договори за подкрепа и партньорства с едни от най-големите световни брандове, сред които Capital One, AT&T, Stella McCartney, парфюмите Elizabeth Arden, American Express, Keds, Diet Coke, Walmart и Apple.

Турнетата обаче са най-големият й източник на печалба, затова е напълно възможно The Eras Tour да я направи милиардер.