Инфлацията в Швеция падна под 10% през май, сочи статистиката, но все още е по-висока от очакваната, като някои анализатори предполагат, че суперзвездата Бионсе е наклонила везните, пише The Guardian.

Потребителските цени се повишиха с 9,7% през май на годишна база, което е спад от 10,5% през април, като за първи път инфлацията слиза под 10% от повече от шест месеца.

Намаляването на цените на електроенергията и храните е допринесло за по-ниската инфлация през май, съобщи Статистическата служба на Швеция, докато в същото време разходите за някои стоки и услуги са се повишили. „Например, посещения в хотели и ресторанти, развлекателни услуги и облекло“, посочва статистиката.

Според Майкъл Гран, главен икономист за Швеция в Danske Bank, концертите на Бионсе в Стокхолм могат да обяснят защо процентът е по-висок от очакваното.

„Началото на световното турне на Бионсе в Швеция изглежда е оцветило майската инфлация“, писа Гран в публикация в социалните медии.

Гран добавя, че силно рекламираният концерт на Бионсе през май „вероятно“ представлява 0,2 - 0,3 процентни пункта, добавени към инфлацията от цените на хотелите и ресторантите.

Най-горещата звезда: Билетът за концерт на Тейлър Суифт достигна $920Дългоочакваното турне на певицата предизвика грандиозен скандал още преди да започне

Десетки хиляди фенове се стекоха в Стокхолм в средата на май за двата концерта на суперзвездата, които поставиха началото на първото ѝ соло турне от седем години. Данните показват, че публиката на всеки концерт е била 46 000 души, като някои от тях са били принудени да отседнат извън столицата, където хотелите са били пълни.

Много фенове извън Швеция са пътували до скандинавската страна, за да присъстват на концертите, възползвайки се от слабата шведска валута и по-ниските цени на билетите, посочва още The Guardian.

Гран коментира пред The Wall Street Journal, че ефектът е „много рядък“ и очаква ситуацията да се нормализира през юни.

Друг икономист казва пред Financial Times, че Швеция може да изпита подобен скок на инфлацията и заради Брус Спрингстийн, който през юни има три концерта в Гьотеборг.

Инфлацията в Швеция достигна своя над 30-годишен връх от 12,3% през декември, след това леко се забави през януари до 11,7%, но неочаквано скочи обратно до 12% през февруари.

Подобно на Фед и ЕЦБ, централната банка на Швеция многократно повишава лихвените проценти в опит да овладее инфлацията.

Riksbank повиши лихвения процент до 3,5% в края на април и каза, че „вероятно“ ще го повиши с още четвърт пункт през юни или септември.