Очаква се тази година платформата Telegram да достигне един милиард потребители, обявява съоснователят ѝ Павел Дуров в интервю.

Предлагайки на потребителите функции за масов групов чат с т.нар. канали, както и акцент върху неприкосновеността на личния живот и криптирането, социалната мрежа има 900 милиона месечни потребители, което я прави шестото най-използвано приложение в света след Facebook, YouTube, WhatsApp, TikTok, Instagram и WeChat.

"Telegram се разпространява като горски пожар и се очаква да нарасне и да достигне един милиард потребители през 2024 г.", казва Дуров пред американския консервативен коментатор и бивш водещ на Fox News Тъкър Карлсън в интервю за X.

"Хората са умни, те обичат да използват добри неща", коментира той, цитиран от Euronews.

"Когато един човек използва Telegram и открива всички функции, скоростта, сигурността, той не иска да се върне и почва да кани приятелите си", добавя Дуров по отношение на бизнес модела на компанията.

Той каза, че потребителите са привлечени от независимостта, неприкосновеността на личния живот и свободата, които предоставя Telegram.

"Неутрална" платформа

Telegram е създадена през 2013 г. от Павел и брат му Николай, които са основатели и на VKontakte (ВК).

Когато руското правителство поема контрола върху ВК, Дурови разработват платформа, която не може да бъде наблюдавана.

В резултат на това Telegram предлага криптиране от край до край и анонимност за своите потребители, които могат да споделят съобщения, снимки, видеоклипове и файлове.

Компанията е базирана в Обединените арабски емирства - място, което "не е в геополитически съюз с нито една от големите суперсили", отбелязва Дуров.

Приложението е популярно в Индия и Русия въпреки двугодишната забрана в страната.

Фокусът на Telegram върху конфиденциалност и големи групови чатове го превърнаха в ценен инструмент за активисти и журналисти за споделяне на информация и координиране на усилията въпреки авторитарните режими.

"Смятаме, че е важно да има такава платформа, която е неутрална към всички гласове", посочва Павел Дуров

Важно е да се отбележи, че същата тази анонимност е привлякла и онези, които разпространяват дезинформация, пропаганда и незаконно съдържание.