Глобите, наложени от руски съдилища на Google, YouTube, Meta, TikTok и Telegram, изглежда са платени, тъй като компаниите вече не са регистрирани като длъжници в базата данни на държавните съдебни изпълнители.

Но в базата данни, до която Reuters е получила достъп, все още фигурират X (Twitter) и Twitch с глоби на обща стойност съответно 51 млн. рубли (560 730 долара) и 23 млн. рубли (252 879 долара).

Google, Meta, TikTok и Telegram не отговарят на запитванията за коментар.

Русия глоби Google със 154 000 евро за неправилно съхранение на лични данниGoogle беше глобена два пъти по същите обвинения по силата на руски закон, който задължава чуждестранните компании да локализират данните на руски потребители
Русия е в конфликт с чуждестранните технологични компании заради това, което смята за незаконно съдържание и неспособност да съхранява потребителски данни на местно ниво, в тлеещи спорове, които се засилиха, след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г., отбелязва Reuters. След войната, Twitter, Facebook и Instagram бяха блокирани, а YouTube стана обект на гнева на руските власти.

Русия ограничава достъпа до Facebook в странатаРусия предприе мерки за „частично ограничаване“ на достъпа до Facebook в страната, след като министерството на комуникациите в страната обвини социалната мрежа в незаконна цензура

В края на 2023 г. руски съд наложи глоба на Google в размер на 4,6 милиарда рубли (50,4 милиона долара), изчислена като част от годишния оборот на компанията в Русия.

На Meta, която през 2022 г. беше определена като "екстремистка", също са наложени глоби, изчислени като част от приходите ѝ в Русия.