Конър Макгрегър е известен по целия свят. Като MMA боец той успяваше да привлече многомилионен зрителски интерес и правеше страхотно шоу. Да имаш такъв човек като лице, макар и неофициално, на една политическа идеология е страхотно за идеологията.

Макгрегър вече се е превърнал в символ на крайнодесните в родната му Ирландия, пише CNN. Как става това? На 22 ноември миналата година боецът пише следното в X:

„Ирландия, ние сме във война!“

Той така и не посочва с кого се воюва, но пък постът му е видян от над 19 млн. души. Следват няколко публикации срещу нелегалната имиграция, които са широко разпространявани в различни телеграм канали. Това не е първата подобна проява на Макгрегър. Той изразява публичната си подкрепа за хората, които протестират против нелегалната миграция, още от 2022 г.

Ден след ноемврийския му туит за войната в близост до едно училище в Дъблин е извършено престъпление. Три деца и един възрастен са ранени при нападение с нож. А само няколко часа по-късно из града започват протестни шествия на крайнодесни групировки.

По-късно се разбира, че нападателят е натурализиран ирландец, преселил се от Алжир през 2003 г. Но това няма особено значение, тъй като из социалните мрежи е плъзнала мълвата, че става дума за чужденец, може би нелегален мигрант.

„Крайнодясната идеология намира все повече привърженици в последните години благодарение на платформи като X и Telegram", казва пред CNN Сиърън О‘Конър, изследовател в Института за стратегически диалог, организация, която следи проявите на омраза и дезинформация онлайн.

„Крайнодесните представят Макгрегър като човек, който говори от името на народа и се възползват от платформите, за да може посланията им да стигнат до колкото се може повече хора“, допълва О‘Конър.

Той прави връзка между туитовете на боеца от края на миналата година и протестите и безредици, последвали нападението в Дъблин. Според О‘Конър написаното от Макгрегър е било счетено за сигнал.

По данни на ирландските власти в онази нощ в Дъблин излизат около 500 души. Резултатът е подпалени патрулки и автобуси, ранени полицаи и погром върху магазини и други бизнеси. Всичко това е съпроводено с лозунги срещу мигрантите. Някои протестиращи носят надписи “Irish Lives Matters”.

В Ирландия има множество „микро десни партии“, казва депутатът Пол Мърфи. Той е известен с ярката си позиция в защита на мигрантите, което го прави и мишена на протестите на крайнодесните. Според него става дума за около 200-300 организации с подобни възгледи. На изборите през 2020 г. две от тях получиха минимална подкрепа – 0.2-0.3% от вота. Към днешна дата обаче тя се увеличава. По данни на полицията през 2023 г. в страната са проведени 231 сбирки или събития, посветени на антимигрантската идеология.

„Ясно е, че хората се радикализират чрез социалните мрежи“, каза през ноември 2023 г. полицейският началник Дрю Харис. Той описа протестиращите по време на погромите като „крайни хулигани, подтиквани от крайнодясна идеология“.

А докато по дъблинските улици вървяха погромите, Макгрегър написа в X:

„Ще жънеш каквото си посял“.

Според местни медии тогава е започнало полицейско разследване заради съмнения, че ММА боецът и близки до него разпространяват реч на омразата. Засега подробности за делото не се знаят и властите отказват повече информация.

Къде насериозно, къде не, Макгрегър намекна, че може да се кандидатира за президент. Той коментира, че сегашните партии управлявали против интересите на народа.

„Слушам, подкрепям, адаптирам се. Нямам принадлежност към никоя партия. Те ще бъдат подведени под отговорност. Няма аз да съм на власт, ако съм президент, народе на Ирландия. На власт ще бъдем заедно“, написа ММА боецът.

Пред CNN той е отказал да коментира. Преди това обаче пред The Guardian е заявил, че ирландците са известни „големите си сърца и с гордост в миналото са отхвърляли расизма“.

Пътят на Макгрегър към световния успех е като приказка. Роден и израснал в работническо семейство, той се захваща с ММА във времена, в които този спорт не е особено популярен в родната му страна. Когато започва да печели победи, феновете са очаровани от него. Макгрегър никога не е крил патриотизма си. При всяка победа той се обръща към всички ирландци и задължително държи националното знаме.

През 2021 г. той е най-високо платеният спортист в света според списание Forbes. Той налага прозвището си “ The Notorious” и се захваща и с бизнеси извън спорта. Въпреки че е единственият в историята на UFC, държал две шампионски титли едновременно, Макгрегър има и своите падения. Той изгуби зрелищно от Хабиб Нумаргомедов, Дъстин Поарие и Флойд Мейуедър.

Сега неговата спортна слава се трансформира в политически актив. Някои анализатори в Ирландия са уверени, че запазената му марка – патриотизмът – „мутира“ в крайнодясна посока.

Това доведе до реакция и обвинения срещу спортиста, че разпалва омраза. Той пък отвърна, че го използват за изкупителна жертва. Според хора, които следят изявите му от години, той има навика да дава на публиката това, което ще й хареса.

„Когато през 2012 г. стана известен, се държеше като клоун. Това се хареса на хората и той продължи. Макгрегър ще остане такъв, какъвто публиката го искат и това важи и за евентуална кариера в политиката“, казва Юън Маккена, автор на книгата „Хаосът е мой приятел. Животът и престъпленията на Конър Макгрегър“.

Още от началото на кариерата си боецът експлоатира усилено образа на „истински ирландски воин“, който се бори от името на всички. Веднъж приключил с активния спорт, той насочва вниманието си към спорни обществено-политически въпроси като миграцията. В някои свои публикации той призовава да бъдат „изпарени“ имоти, в които се настаняват чужденци. Има не един и два случая на подпалени сгради. Макгрегър подкрепи и простетиращи от Дъблин срещу намерението мигранти да се настаняват в изоставен блок.

Само допреди няколко години Ирландия бе давана за пример като страна, която успешно интегрира чужденците и полага грижи за тях. През последните години обаче броят на пристигащите се увеличи, за да достигне 16-годишен връх през 2023 г. – над 114 хил. души. Това наред с влошаващите се икономически условия (макар страната все още да отчита сериозен ръст) и виските цени доведе до реакция срещу чужденците. Положението се усложнява допълнително и увеличаващия се брой имигриращи ирландци, хора, решили да потърсят късмета си другаде по света.

„Социалното неравенство води усещане за несигурност, което пък се експлоатира от крайнодесните групи. Те търсят изкупителна жертва сред хора, които страдат от същите проблеми“, казва Матю Донахю, преподавател по социални политики в Дъблин.

И така Макгрегър методично се превръща в лицето на борбата с мигрантите в Ирландия. Онлайн се разпространяват генерирани от AI негови снимки – например гол до кръста, с пушка, начело на група ирландци. По същество това са елементарни, но ефикасни пропагандни трикове. Хора с крайнодесни възгледи споделят негови публикации и го наричат „президент“.

Какъв ще е изходът от всичко това не се знае. Но е ясно едно – Ирландия вече не е страната от 2019 г., когато се твърдеше, че тя е една от малкото без крайнодесни групи и идеология.