Netflix слага ръкавиците и излиза на ринга.

В най-новата си стъпка в бизнеса със спортни събития на живо компанията ще излъчи на живо боксов мач с участието на бившия шампион в тежка категория Майк Тайсън и YouTube звездата Джейк Пол.

Битката е една от най-значимите стъпки на компанията в областта на спортните стрийминг предавания на живо, посочва The Wall Street Journal.

За първи път през ноември The Wall Street Journal съобщи, че платформата води преговори за излъчване на боксов мач с участието на Пол. Двубоят ще се проведе на 20 юли на стадион AT&T в Арлингтън, Тексас.

Към зрелището се прибавя и значителната възрастова разлика между бойците: Пол е на 27 години, докато Тайсън ще бъде на 58 години по време на мача.

В социалните мрежи много хора коментираха разликата между бойците. Някои смъмриха Пол, че се боксира с човек, който е далеч от разцвета на силите си, докато други заявиха, че никога не биха си помислили да излязат на ринга с бившия шампион въпреки възрастта му.

Откакто стана професионален боксьор през 2020 г., Пол има рекорд 9-1 с шест нокаута. Последно той победи Райън Бурланд в събота с TKO в първия рунд, което в бокса означава технически нокаут.

Пол е известен със значителното си присъствие в социалните медии, като е събрал близо 26 милиона последователи в Instagram и 20,5 милиона абонати в YouTube.

Един от най-страховитите боксьори на всички времена, Тайсън има рекорд от 50-6 с 44 нокаута по време на професионалната си кариера. Той е безспорен световен шампион в тежка категория от 1987 до 1990 г. Последният му професионален двубой обаче е загубата през 2005 г. от Кевин Макбрайд.

Тайсън е известна фигура в бокса и популярната култура. В автобиографията си от 2013 г. "Безпощадната истина" той разказва за боксовата си кариера, както и за борбата си с пристрастяването, банкрута и затвора заради присъда за изнасилване. Оттогава той често се появява по телевизионни предавания и в холивудски филми.

През 2020 г. Тайсън се бие в демонстративен мач срещу Рой Джоунс младши, който завършва с равенство.

Пол публикува съобщение в социалните медии, започвайки провокативен разговор преди двубоя. "Идолизирах Майк Тайсън, докато не го срещнах за първи път преди 4 години. Той ме нарече Логан", написа той в X, визирайки брат си Логан Пол. "Ще се уверя, че той разбере кой съм аз отблизо и лично."

Netflix не разкри колко ще бъде платено на Тайсън и Пол за двубоя.

Миналата неделя платформата излъчи тенис мач с участието на Рафаел Надал и Карлос Алкарас, наречено The Netflix Slam.

През ноември стрийминг гигантът пусна и The Netflix Cup - турнир по голф на живо с участието на спортисти от документалната поредица за Формула 1, Drive to Survive и Full Swing - предаването, проследяващо света на професионалния голф.

На този фон през януари Netflix заяви, че увеличава инвестициите си в спортни програми на живо, като обяви многогодишна сделка за 5 млрд. долара с WWE wrestling.

Изпълнителният директор на компанията Тед Сарандос каза, че сделката е в съответствие с фокуса на компанията върху спортното развлекателно съдържание и че тя не е сигнал за промяна в стратегията, която до голяма степен избягва високопрофилни и скъпи пакети със спортни права.

От известно време стрийминг компаниите преследват често печелившия свят на спортните предавания, като добавят все повече събития на живо към платформите си. Като един от редките видове програми, които хората гледат на живо, спортът е особено ценен за рекламодателите, отбелязва WSJ.

Prime Video на Amazon и YouTube на Alphabet платиха големи суми за излъчване на живо на мачове от Националната футболна лига на САЩ, а Peacock на Comcast излъчва Висшата лига.