На свое заседание от 6 януари 2010 г. КФН одобри търгово предложение от „Адвент Уотър (Люксембург)" С.А. р.л. за закупуване на акции на „Девин" АД от останалите акционери на дружеството.

Коригираната цена от търговия предложител е 3.50 лева, след като през декември бе издадена временна забрана от КФН.

Търговото предложение е подадено съвместно от Адвент и директорите на бутилиращата компания, притежаващи общo 90.1% от капитала на Девин (Адвент притежава приблизително 83.4%, а директорите 6.7%).

Адвент Интернешънъл първоначално придоби приблизително 79% от акциите на Девин АД от Соравия Груп Австрия и определени индивидуални акционери на цена 3.06 лв. за акция.

Тази транзакция оценява Девин на обща стойност на предприятието от 40 млн. евро заедно с дълговете на фирмата. Изпълнителните директори на бутилиращата компания ще запазят своя дял акции, възлизащ на 6.7 %, информират от публичното дружество.

Дружеството, със седалище в град Девин, в югозападната част на България, е основано през 1992 г. и непрекъснато се развива до достигането на водеща позиция на пазара на бутилирани води в България със своите марки изворна и минерална вода.

През последните две години компанията установи договорни отношения за дистрибуцията на енергийната напитка Red Bull и на премиум соковете с марка Granini, пусна на българския пазар първата овкусена вода DEVIN Fresh и навлезе на румънския пазар.

Адвент Интернешънъл инвестира в Централна Европа чрез местни фондове и офиси от 1994 г. С цел постигане на успешно развитие, компанията е финансирала и подпомогнала редица компании от сектор „Храни и напитки", в това число Брюъри Холдингс - Румъния, Стар Фуудс - Полша, Уно - Турция и Графиня - Аржентина.

Последната сделка днес с акции на Девин на БФБ е на цена от 3.25 лв.