Днес, 7 юни 2007 г., Оловно цинков комплекс АД, Кърджали ще получи сертификат за инвеститор първи клас от Българската агенция за инвестиции за проекта „Модернизация и разширение на Цинков завод" на стойност 68 млн. евро, съобщава БФБ.

В обхвата на планираната инвестиция са: нов електролитен цех, нов пържилен цех и нова инсталация за сярна киселина. Ще бъдат внедрени модерни технологии, чрез които ще бъдат достигнати високи стандарти за ефективност на производството, както и най-стриктните изисквания за околна и работна среда, съгласно българското и европейско законодателство, допълват от ОЦК.

Капацитетът за производство на цинк ще бъде повишен почти двойно. Произвежданият цинк ще бъде от най-високо качество, марка SHG Zinc (Special High Grade Zinc) c чистота 99,995%.

Инвестициите от първи клас са значими проекти, които се ползват с протекциите на държавната и местната администрация.

Оловно цинков комплекс обяви нетна печалба от 4.951 млн. лв. за първото тримесечие на 2007 г., спрямо положителен финансов резултат от 893 хил. лв. за година по-рано.

Нека също припомним, че Общото събрание на акционерите на Оловно цинков комплекс АД взе решение за разпределение на брутен дивидент от 0.10 лв. на акция (0.093 лв./акция нетен дивидент).

Днес се изтъргуваха близо 26 хил. акции на дружеството на средна цена 45.02 лв.