На извънредно заседание на Съвета на директорите на БФБ-София днес, 27 май 2008 г., бе обсъдена готовността на борсата за проекта за внедряване на новата търговска система за търговия Xetra.

В заседанието участва министърът на финансите Пламен Орешарски като представител на най-големия акционер в борсата.

В хода на дискусията бяха докладвани правните и фактически действия, които борсата е извършила за периода от началото на процедурата за избор на търговска система през месец юни 2007 г. до настоящия момент.

Отчетено бе, че цялостната работа по проекта е протичала прозрачно, при спазване на действащата нормативна уредба и при периодично съгласуване на всички действия и проектодокументи със заинтересованите страни – инвестиционната общност и органите на Комисията за финансов надзор.

Министър Орешарски подчерта, че развитието на капиталовия пазар в страната е сред приоритетите в работата на Министерството на финансите. Той одобри извършеното по избора и внедряването на новата търговска система и подчерта, че ръководството на БФБ-София АД е информирало за хода на проекта както министерството, така и инвестиционната общност.

Министърът допълни, че представители на инвестиционната общност, с които се е срещал, подкрепят избора на немската платформа за търговия.

Пламен Орешарски заяви, че правителството е запознато с интереса на немската група към българската борса и одобрява бъдещото сътрудничество с германската Дойче Бьорзе Груп. Той подкрепи решението на Съвета на директорите на борсата за финализиране на проекта в предвидените срокове.

Снимка: БГНЕС