В 12:00 и 13:00 часа вчера автоматичната измервателна станция в град Кърджали отчете концентрации на серен диоксид над средночасовата норма от 350 микрограма на кубичен метър.

Измерените стойности в тези часове са 631.20 и 734.10 микрограма на кубичен метър въздух или това са 1.8 и 2 пъти над нормата, съобщават от РИОСВ Хасково.

Източник на високите емисии от серен диоксид, регистрирани вчера в града е ОЦК АД (

).

Регионалната инспекция по околната среда и водите - Хасково веднага е изпратила писмо до завода за преработка на оловни и цинкови концентрати с указание за предприемане на необходимите мерки за намаляване на емисиите от серен диоксид.

На място в РИОСВ – Хасково посредством системата за реално време продължава да се следи качеството на атмосферния въздух в региона.

В началото на този месец ОЦК отново бе източник на замърсяване на въздуха в Кърджали като измерените концентрации на серния диоксид тогава надвишаваше между 1.1 и 2.6 пъти средночасовата норма от 350 микрограма на кубичен метър въздух.

На завода е дадено предписание от регионалната екоинспекция да бъдат взети незабавни мерки за изпълнение на условията в комплексното разрешително за недопускане на превишения на нормите на вредни вещества в атмосферния въздух.

Необходимо е незабавно намаляване на натоварването на пещите в оловно и цинково производство, уведомиха тогава от Министерството на околната среда и водите.