Активна търговия се наблюдава по позицията на Първа инвестиционна банка АД тази сутрин, след като снощи бяха отхвърлени слуховете за ликвидни проблеми в институцията.

При старта на борсовата търговия акциите на банката бяха разпродадени до нива от 6.20 лв., но в последствие възстановиха по-голяма част от загубите.

В момента търговията е на нива около 6.65 – 6.75 лв., като са изтъргувани 51343 акции в 149 сделки за 339 151.92 лв.

Средната цена се понижава с 4.34%, до 6.61 лв., като вчера бе паднала с други 7.25 на сто.

Нека припомним, че вчера пред Дарик Румен Симеонов, подуправител на Българска народна банка заяви, че няма никакви притеснения по отношения ликвидността и платежоспособноста на ТБ Първа Инвестиционна Банка АД.

Това потвърждава пред медията и Мая Георгиева, изпълнителният директор на ПИБ, по повод зачестилите слухове, че банката е в ликвидна криза и e пред фалит.

ТБ Първа Инвестиционна Банка АД е високоликвидна и няма никакъв проблем да изплаща задълженията си по депозитите. Който се чувства несигурен, да заповяда да си изтегли парите, казва още изпълнителният директор на банката.

На въпрос верни ли са информациите, че към банката проявяват интерес големи международни инвеститори, тя отговоря, че интерес определено има и то от страна на големи финансови институции.

Мощни инвестиционни банки като JP Morgan, Merriil Lynch и Morgan Stanley идват със списък от големи инвестиционни проекти за България, които включват заинтересовани големи банки, които искат да купят ТБ Първа Ивестиционна Банка АД. Дали обаче това ще се случи, могат да ви кажат единствено нашите мажоритарни акционери, казва още Георгиева.