Предвид кратките срокове за действие от страна на посредниците и банките и съобразяването с новите изисквания, особено що се отнася до връзката с ЦД, много от посредниците няма да бъдат готови за търговия на маржин покупки и къси продажби.

Основни предизвикателства остават правното оформяне на срочните договори, които, предвид спецификата, е нужно да бъдат изработени от специалисти, поради множеството изисквани текстове, уведомления и информация, която трябва да се предостави на клиента.

Необходимостта при инвестиционния посредник да се преизчисляват обезпеченията и позициите, ежедневното привеждане към пазара, следене за капиталовата адекватност и ликвидност изисква доста добра информационна и документална подготовка, която, в крайна сметка, трябва да бъде и тествана, предвид последиците от техническа грешка.

Освен това ще се следи и за риска на инвестиционните посредници, който ще се увеличи с новия вид търговия. В крайна сметка, инвестиционният посредник ще трябва не само да обработва информация от различните участници на пазара, като клиенти, БФБ и ЦД, но и ще прави оценки на клиенти, обезпечения, лихви по заеми за маржин покупки и къси продажби, както и уреждане на заеми от кредитни институции и други инвестиционни посредници.

Това ще се прави ежедневно и изисква изграждане и поддържане на голям масив от информация и надграждане на сегашните системи за работа.

От БФБ обявиха компаниите, които отговарят на критериите. Любопитното е, че тук попада Софарма АД, независимо, че по показател free float 12.7928% е по-нисък от 15% и автоматично отпада от класацията не само за търговия на маржин и къси продажби, но и като обезпечение.

При изготвянето на процедурата по въвеждане на маржин покупките и късите продажби се придържаме към наскоро получените указания от Централен депозитар АД по повод техническата обработка на сделките, както и към създаденото Приложение 16 към Правилника на ЦД и измененията на приложения 7, 23 и МТ съобщенията, свързани с предстоящото влизане в сила на Наредба 16 на КФН.

Автор: Дамян Колев, Ръководител Вътрешен Контрол ИП Варчев Финанс ЕООД