Пазарът у нас регистрира повече от 25% спад в продажбите на цигари през първото тримесечие на годината, когато на практика акцизът беше увеличен с близо 50%. Най-големият играч на пазара - държавното предприятие "Булгартабак", отчита намаляване на продажбите с повече от 30%.

Ръководството на предприятието е категорично, че резкият спад в продажбата на цигари у нас се дължи на по-високите цени, вследствие на увеличения акциз. Приносът на отказалите се пушачи към тази тенденция е малък.

"Най-важно е увеличението на цената и от там много хора спират да пушат. Кризата си оказва влияние и много хора минават на ръчно свити цигари. Разбира се, голям дял има и контрабандата", смята изпълнителният директор на "Булгартабак Холдинг" Иван Биларев.

В цифри спадът изглежда така - през първите три месеца на годината на нашия пазар са продадени 1.1 млрд. къса цигари или близо 55 млн. кутии по-малко спрямо същия период на 2009 г. Въпреки негативната тенденция, "Булгартабак" отчитат подобрение на финансовите резултати - от една страна, заради по-високите цени и оптимизация на разходите и от друга, заради увеличения износ.

"Увеличението на експорта за първото тримесечие на 2010 г. спрямо същия период на миналата година е с 30%, което на нас ни компенсира една голяма част. Имаме ръст на експорта за далечния Изток - Тайван, Хонконг, границите с Китай. И това са огромни пазари. Имаме ръст за Близкия Изток", обяснява Биларев.

Финансовите резултати на дружеството показват, че то е намалило загубите си с над 1 млн. лв. само за година. През първото тримесечие на 2009 г. "Булгартабак" беше на минус с около 2.8 млн. лева.

Стана ясно, че финансовият министър е уверил бранша, че през следващите две години акцизът върху цигарите няма да се увеличава.

Източник: bTV