Спарки Елтос АД реализира печалба от 9.3 млн лв. за миналата година

844
Спарки Елтос АД реализира печалба от 9.3 млн лв. за миналата година

Реализираната за 2007 г. печалба на Спарки Елтос АД () е в размер на 9.302 млн. лв., спрямо 929 хил. лв. година по-рано, показват данните от отчета на компанията, публикуван на сайта на БФБ.

Размерът на приходите от продажби за дванадесетте месеца на 2007 г. е 72.263 млн. лв., при реализиран ръст от 40%, в сравнение със същия период на предходната година.

Съгласно направените разчети Спарки Елтос очаква приходите от продажби за 2008 г. да достигнат 89.1 млн. лв., а за 2009 г. – 113.2 млн. лв. Прогнозираната печалба преди данъци за 2008 г. е 14.2 млн. лв., а за 2009 г. – 20.1 млн. лв.

Очаква се приключилото на 26 ноември 2007 г. увеличение на капитала чрез издаване на 2 735 320 нови обикновени поименни безналични акции по цена от 16 лв. да окаже силно влияние върху инвестиционната програма на дружеството в посока повишаване на конкурентоспособността, увеличаване на ръста на продажбите, увеличаване на нетната печалба, увеличаване на производството и изпълнение на четиригодишната инвестиционна програма в сгъстени срокове от 15-18 месеца.

Основният капитал на компанията достигна 16.735 млн. лв., а собственият в края на годината е 95.416 млн. лв. Мажоритарен собственик е Спарки Груп АД с 67.457% от капитала.

Производството и потреблението на професионални електроуреди е в силна зависимост от развитието и факторите, влияещи на това развитие, на други три индустриални сегмента – битово и бизнес строителство, битови и професионални ремонти, недвижими имоти.

През 2007 година строителството продължи да бъде един от икономическите сектори с най-висок реален растеж. Движещият фактор за този растеж е високият интензитет на инвестициите.

Основни суровини и материали, с които работи дружеството, са алуминий, магнезий, различни видове стомана и пластмаси. По данни, изнесени от световните стокови борси към края на 2007 година, ценовите нива, на които се търгуват алуминият и магнезият показват постоянен ръст, като стоманата и петролът, който е основна суровина за производство на пластмаса, от своя страна също отчитат устойчива тенденция на ръст в цената.

Вчера акциите на компанията се търгуваха на средна цена от 12.30 лв. за брой.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg