Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция в размер на 25 400 лв. на Трос Мар ЕООД, гр. Бургас, за нарушение на чл. 29 от ЗЗК.

Ответното дружество и молителят Демакс Трейд ООД са конкуренти на пазара на производство и разпространение на стоманени и синтетични въжета, системи от елементи от неръждаема стомана, товарни съоръжения и др., предназначени за използване при товаро-разтоварни операции в строителството, кораборемонтната и корабостроителната дейност.

Молителят претендира, че при изработка на своя продуктов каталог дружеството Трос Мар е копирало изделията от неговия собствен, при което са използвани същите цветове и геометрични линии за посочване на специфичните параметри на произвежданите продукти, информират от КЗК.

Производството на комисията по безспорен начин установи сходство между двата продуктови каталога, като в своето становище ответникът не отрича, че е използвал снимков материал и описания на дадени продукти посредством сканиране от каталозите на различни фирми.

От КЗК счита, че интересите на дружеството Демакс Трейд, което от своя страна е вложило време и средства в изготвянето и реализацията на продукта си, са несъмнено увредени от действията на неговия конкурент и това поведение е пример за недобросъвестна търговска практика.