От началото на 2007 г. нетната стойност на активите на високодоходният фонд „КД Акции България” нараснаха с 390%, съобщиха от дружеството.

Общата стойност на управляваните от УД „КД Инвестмънтс” активи надхвърлиха 13 млн. лв., като вече са 13.262 млн. лв. Близо 53% от активите са съсредоточени в КД Пеликан (7.02 млн. лв.), докато в КД Акции България и КД Облигации България те са съответно 5.03 млн. лв. и 1.212 млн. лв.

„През последните пет седмици дружеството предприе мерки за увеличаване на процентното участие на акции от чужди пазари в портфейла на “КД Акции България”. В настоящият момент този дял е около 12%, съставен от инвестиции на борсите в Париж, Франкфурт и Загреб,” каза Янко Николов, изпълнителен директор на КД Инвестмънтс.

Според него предстои процентът да бъде увеличен още с акции от пазарите в Словения и Сърбия, като целта е да се достигне процентен дял от около 30% и по доходност фонда да бъде в Топ 5 в месечните класации до края на годината. За сравнение през август 2006 г. участието на акции от чужди пазари беше около 6-7%.

„Вярваме, че тази промяна в географското разпределение на портфейла ще бъде от полза най-вече за институционалните инвеститори. Това важи най-вече за пенсионните фондове, застрахователните компании, здравно-осигурителните дружества и различните холдингови структури. Те биха спечелили от това, че КД Груп е участник на регионалния финансов пазар и така чрез високодоходния КД Акции България, биха имали по-голяма експозиция на външни пазари. Ръстът на активите и доходността на КД Акции България, сам по себе си говори за засиления интерес към нашия фонд.”, допълни Янко Николов.

За първите осем месеца на годината реализираната доходност от КД Акции България е 39.07%, а за последните 12 месеца тя възлиза на 66.51%.