Управителният съвет на Българската народна банка определи общата сума на вноската на банковата система към Фонда за преструктуриране на банките (ФПБ) за 2017 г. в размер на 111 274 208 лева, съобщават от Централната банка.

Решението е на основание чл. 139, ал. 2 от Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници (ЗВПКИИП).

БНБ ще уведоми всяка банка и клон на банка от трета държава за размера на индивидуалната годишна вноска. Съгласно чл. 139, ал. 4 от ЗВПКИИП, банките и клон на банка от трета държава внасят във ФПБ индивидуално определената си годишна вноска в 30-дневен срок, считано от датата на уведомлението от БНБ, пише в съобщението на Централната банка.

През 2016 година, БНБ определи общият размер на вноската да бъде в размер на 95.6 млн. лева, а през 2015 година общата сума на вноската бе 82.17 млн. лева.

Целта на ЗВПКИИП е определяне на процедура за възстановяване и преструктуриране на банки у нас в случай на евентуални проблеми, като за целта бе имплементирана европейска директива в родното законодателство.