Банките вдигнаха двойно лихвите по депозитите за бизнесa

4125
Банките вдигнаха двойно лихвите по депозитите за бизнесa

© Pixabay

Банковата система подобри драстично условията по депозитите, предназначени за фирмите у нас. Средната лихва по депозитите, договаряни през месец март на тази година, скача двойно спрямо предходния месец февруари, сочат данните на Българската народна банка.

Така годишната доходност по бизнес влоговете, договорени в левове, достига до средно 0.47% (0.18% месец по-рано), а за тези, договорени в евро – 0.46% (0.21% месец по-рано).

По този начин средната годишна лихва по депозитите в левове изравнява нивото си от преди година, когато годишната доходност бе средно 0.48%. Лихвата по влоговете в евро обаче скача близо двойно на годишна база, тъй като преди 12 месеца е едва 0.25%.

Докато банковата система демонстрира, че има интерес към паричните средства на фирмите, лихвите по депозитите за граждани продължават да падат.

През месец март депозити за физически лица са се договаряли при средна годишна доходност от 0.45% (0.50% месец по-рано) за тези в левове и 0.34% (0.40% месец по-рано) за тези в евро. На годишна база намалението на средната годишна доходност е още по-осезаемо, тъй като преди 12 месеца депозитите са вървели с лихва в размер на 1.13% за левове и 0.78% за евро.

Бизнес кредитите за суми до 1 млн. евро отчитат лек спад на лихвите. През март тези заеми са договаряни срещу средна годишна лихва от 4.26% (4.49% месец по-рано) за тези в левове и 3.69% (4.10% месец по-рано) за тези в евро.

Заемите за фирми, надхвърлящи сумата от 1 млн. евро и договорени в левове, поскъпват на месечна база, а тези, договорени в евро, поевтиняват. През март кредитите за над 1 млн. евро, договорени в левове, са вървели със средна годишна цена от 3.58% (3.07% месец по-рано), а тези в евро са отпускани със средна лихва от 5.03% (5.22% месец по-рано).

Леко намаление има и при потребителските заеми за физически лица, договорени в левове. През март тези заеми са отпускани при среден годишен процент разходи (ГПР) в размер на 9.84% (10.39% месец по-рано). При потребителските кредити в евро средният ГПР е 5.96% през март (5.85% месец по-рано).

Ето защо потребителите предпочитат заеми в еврoГодишният процент разходи (ГПР) по потребителските кредити, договорени в евро, е близо два пъти по-нисък спрямо тези, договорени в левове

Жилищните заеми поевтиняват през третия месец на тази година до среден ГПР от 4.62% (4.74% месец по-рано) за тези в левове, но поскъпват за тези, договорени в евро – среден ГПР от 4.82% през март (4.55% месец по-рано). 

Автор: Мартин Леков

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...