И милиардерите губят от кризата

838
И милиардерите губят от кризата

Всички се оплакват от глобалната финансова криза и се притесняват за сигурността на инвестициите си. И като казваме всички, този път наистина става въпрос за всички – дори и милиардерите. Всъщност голяма част от хората в списъка на сп. „Форбс“ на най-богатите в света изгубиха милиони, а някои напълно изчезнаха от него.

Ако мислите, че вие сте претърпели загуби, то какво да кажем за тези, чиито имена са изброени по-долу.

В списъка на „Форбс“ на най-богатите американци за 2007 г., Морис Грийнбърг бе на номер 135 с общо 2.8 милиарда долара. Къде е той в списъка в момента? Извън него. Грийнберг е бивш председател на борда на директорите на AIG, чиито акции спаднаха главоломно, а с тях и състоянието на Грийнбърг.

Може би Грийнбърг е трябвало да диверсифицира, пише сп. “Форбс”. Миналата седмица AIG продаде по-голямата част от акциите си на правителството за да получи така нужната ликвидност.

От август до сега, стойността на акциите притежавани от Грийнбърг е намаляла с около 750 милиона долара!

В свое изявление Грийнбърг казва” В продължение на малко над година, аз и другите акционери гледахме как акциите на компанията, за която работихме 35 години, и която успяхме да превърнем в най-голямата и най-силна застрахователна компания в историята, се обезценяват с повече от 90%. През цялото това време, мениджмънта ни уверяваше, че всичко е под контрол, а стана ясно, че нищо не е бил под контрол.“

И той не е единственият.

Миналата година Лесли и Луис Гонда бяха милиардери. Тази година не са.

Бащата и синът Гонда бяха във Форбс 400 със съответно 1.4 млрд. и 1.7 млрд. долара.

През 1973 г. те бяха едни от основателите на International Lease Finance – компания, която купуваше и даваше под наем самолети. Тя бе продадена на AIG, а те получиха солиден дял от акциите на гиганта.

Естествено, те претърпяха големи загуби заедно със Стивън Удвар-Хейзи, друг съосновател на International Lease. В последния списък на „Форбс“ той бе на номер 79 по богатство в САЩ с 4.1 млрд. долара, а днес е на номер 147 с 2.8 млрд. долара.

Друг повлечен надолу заради AIG е Ернст Щемпел. През 1938 г. той започва работа като асистент мениджър в компанията предшественик на AIG. По-късно той се из дига до визепрезидент и развива дивизията за животозастраховане.

За 2007 г. той е на 286 място в списъка Форбс 400 с 1.7 млрд. долара. Той вече е аут от него.

AIG не е единствената компания, която превърна някои милиардери в милионери.

Клеми Диксън Спанглър младши загуби 900 млн долара от състоянието си заради експозициите си в Bank of America и Wachovia.

Ернст Рейди имаше 2.1 млрд. долара миналата година, но тази година не е във Форбс 400. Неговото състояние се дължеше на акции в компания, която бе купена от Wachovia за 3.9 млрд. долара в книжа през септември 2006 г. От тогава до сега, акциите са загубили повече от 70% от стойността си.

Санфърд Уийл пък загуби 500 млн. долара заради Citigroup. Той е основател на застрахователната компания Travelers Group, която се сля със Citicorp през 1998 г., която днес познаваме като Citigroup. Акциите на последната загубиха 60% от стойността си миналата година, заради отписвания в резултат на ипотечната криза.

Въпреки че е на минус 500 милиона, Уийл все още се задържа в списъка на милиардерите (с 1.3 млрд. долара).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg