В кафенето Peter Jones в Лондон предлагат на ценителите кафе Caffe Raro, което струва 50 британски лири, пише “The Guardian”. Цената е за една нормална кафена чашка. Какво толкова може да му е особеното на това кафе?

От заведението обясняват, че Caffe Raro е микс от два от най-рядко срещаните и екзотични сорта кафе в света – ямайския Blue Mountain и индонезийския Kupi Luwak. За втория сорт особеното още е, че в него се употребяват само кафени зърна, селектирани по естествен път от цибети (африкански хищници от семейство котки).

Тук сигурно не разбирате какво искаме да кажем, затова обясняваме – цибетите душат плодовете на кафейните дървета, като избират най-добрите от тях и ги изяждат, те усвояват месестата част на плода, а кафените зърна се изхвърлят по естествен път. След това на работници се пада честта да пресеят изпражненията на цибетите, за да намерят зърната.

Това ни кара да се зачудим кой ли е този умник, който пръв се е сетил да добива качествени зърна по този начин. От вестник “Guardian” предполагат, че той сигурно е национален герой в Индонезия. Тъй или иначе тези, които са опитали кафето, твърдят, че има невероятен аромат и прекрасен вкус, който си заслужава петдесетте лири.

Такива глезотии в изисканите ресторанти отдавна не са новост. Ето и още няколко подобни изкушения:

Сандвич за 85.50 лири

Най-скъпият сандвич във Великобритания е измислен от Скот Макдоналд, готвач в луксозния Selfridges food hall през август 2006 г. В него има специално приготвено японско говеждо месо, гъши пастет, черни трюфели и салата.

Пудинг за 7 250 лири

Този пудинг се предлага за първи път през септември миналата година в хотел Fortress в Шри Ланка и представява плодов пудинг с шоколадова фигурка на мъж, в чиито ръце клиентът ще намери истински диамант.

Пай за 8 000 лири

През 2006 г Спенсър Бурж от Fence Gate Inn в град Бърнли за първи път приготвя пай, който съдържа специален вид японско говеждо месо, китайски и френски гъби и черни зимни трюфели. В пая се изливат и две бутилки Chateau Mouton Rothschild реколта 1982 г. Може да си поръчате и само едно парче на цена 1 000 лири.

Пица за 1 000 долара

През март 2007 г в ресторант Nino's Bellisimo в Манхатън включиха в менюто пица на цена 1 000 долара. Върху нея, освен специалния сос на готвача, има 225 грама хайвер Imperial Reserve Persicus (от Иран) и ситно нарязана опашка от омар. В ресторант Domenico Crolla в Глазгоу пък се предлага пица за 1 500 лири, в която, освен деликатеси, има и стърготини от 24-каратово злато.

Салата за 600 лири

В най-скъпата салата в света, патент на известния готвач Реймонд Бланк, има хайвер, лангусти, раци и други деликатеси.

Мармалад за 5 000 лири

Той се произвежда от F Duerr & Sons от 2006 г. и е създаден по случай 125-годишнина на компанията от Манчестър. Съдържа уиски, шампанско, както и чисто злато, и се продава в изящен кристален буркан.