Коя е най-щедрата страна в света?

569
Малката, разположена в западна Европа, страна Люксембург отделя най-много пари за човек от населението си, което наброява по-малко от половин милион души.

Това сочат данните, изнесени от Световната банка след проведено изследване на бюджетните разходи на страните, и по-специално по колко се отделя на човек от населението, съобщава Buisness Week

Според изнесените официални данни страната прави годишни бюджетни разходи на всеки човек от населението си в размер на около 35 000 долара. В челната десетка влизат главно страни, разположени в района на Персийския залив и Скандинавския полуостров.

За съставянето на класацията са използвани официални данни за повече от 160 страни по целия сват, като за по-голяма точност даваните средства са изчислявани в американски долари и се е имала предвид съответната покупателна способност на населението.

Катар и Бруней заемат второ и трето място в света, изразходвайки за всеки свой жител съответно по 27 хил. и над 24 хил. долара. Делът на даваните пари за населението от БВП на тези страни се равнява на около 40-50%.

САЩ, която е най-силната икономика в света, далеч не отделя много за собствените си граждани и заема едва 36-а позиция с 8900 долара бюджетни разходи на човек от населението годишно. В същото време обаче страната е на първо място по абсолютен размер на бюджетните разходи - 2.66 трлн. долара.

Средният размер на бюджетните разходи на човек от населението в света е 4870 долара, сочи още проведеното проучването на Световната банка.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg