Маловажни ли са наистина дребните ежедневни разходи?

971
Маловажни ли са наистина дребните ежедневни разходи?

Много от вас сигурно вече са разбрали, че малките суми могат да имат огромно значение за вашите финанси.

Растящите цени на горивата и храните притискат бюджетите на домакинствата и изяждат спестяванията им, пише TheStreet.com.

Всички сме чували досадните съвети за пестене на пари от сорта на това да си носиш сандвич, вместо да ходиш на ресторант в обедната почивка, че не е задължително всеки път да даваш пет лева за кафе в мола след пазаруване и така нататък. Досадни или не, факт е, че тези правила пестят пари.

В това трябва да се замислят особено хората, които нямат спестявания. Защото за някой, който всеки ден пие кафе в заведение, но успява да задели пари за сметка в банка или пенсионен фонд, кафето може да не е особено разточителство, но за човек, който живее от заплата до заплата, то може да е от огромно значение.

Когато не ви достигат парите, имате два начина да се справите – като започнете да печелите повече пари или като намалите разходите си. Много хора, за съжаление, поемат по грешния път – кредитната карта. Това, според експертите на TheStreet, е възможно най-лошото решение.

Друга заблуда, в която хората вярват, е, че да похарчиш 10 лева и да спестиш 10 лева, въпреки че са противоположни, са две действия с еднаква тежест. Последствията на това да харчиш пари, които нямаш, са огромни. Много малко е нужно, за да се завъртим в порочния кръг на дълговете.

Харченето на десет лева от кредитната ви карта на ден може да доведе до натрупването на дълг в размер на хиляди левове.

Ако един човек пести 300 лева на месец (по 10 лева на ден) и ги инвестира при средна годишна възвращаемост от 5%, след пет години ще има 20 402 лева в банката. От друга страна, ако човек харчи по 300 лева на месец повече, от колкото има чрез кредитната си карта и не успее да върне парите, след пет години ще има дълг от около 36 259 лева (при 26% лихва). Тоест след пет години разликата във финансовото състояние на тези хора ще бъде цели 56 661 лева и всичко това ще се дължи на онези 10 лева, за които си мислим, че нямат чак такова значение.

След още пет години резултатите ще са още по-драматични. Този, който спестява, ще има в банката 46 585 лева, а този, който е харчил от кредитната си карта, ще дължи 167 470 лева, което е разлика от над 210 000 лева.

Естествено тези цифри не са абсолютно точни, защото зависят от много неща, като какви лихви ви начислява вашата банка по кредитната карта, но дават в общи линии акуратна представа. Съветът на специалистите е в момента, в който забележите, че започвате да натрупвате дълг и имате трудност да го изплатите, дори и да е малък, веднага закрийте картата.

И най-важното е човек да промени мисленето си. Ако разберем, че онези малки разходи, за които си казваме “Голяма работа, какво са сега пет лева?”, далеч не са толкова маловажни, това веднага ще се отрази на бюджета ни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg