Робот на Toyota успешно асистира на парализиран военен (видео)

1898
Робот на Toyota успешно асистира на парализиран военен (видео)

© YouTube

За първи път Toyota проведе тестове на робот – домашен помощник на територията на САЩ.

Автомобилният производител, който влага доста усилия в разработката на роботи, прекара 3 дни в тестове с парализиран рейнджър от американската армия.

Домашният помощник е изпълнявал задачи, като носене на вода и леки закуски, отваряне на входната врата и други.

Експериментът е ранна стъпка в посока изработването на машини, които да са в ползва на възрастни хора или такива със затруднени двигателни функции.

„Невероятно е”, коментира изживяването рейнджърът Роми Камарго. „За мен е действително конфортно да мога да правя разни неща и да не съм зависим от никого”, казва мъжът.

Военният е парализиран вследствие на куршум, попаднал във врата му преди 9 години в Афганистан.

Сега той живее със семейството си в Тампа, Флорида. Камарго и неговата съпруга Габи управляват неправителствена организация за подкрепа на хора с наранявания в областта на гръбначния стълб, пише CNN.

За целите на експеримента Камарго и Toyota са изготвили списък от задачи, които роботът да опита да извърши. На първо място било да носи вода.

Мъжът трябва да пие по около 5 литра вода на ден, за да поддържа функцията на бъбреците си. Медицинската сестра и неговата съпруга обаче невинаги са наоколо, за да му донесат бутилка вода.  

За да носи живителната течност, от Toyota поставят QR код на бутилката, така че роботът да може лесно да я идентифицира.

Интериорът на дома на Камарго е картографиран, така,че роботът да може да се движи безопасно между мебелите и прочее.

Машината разчита също така на топлинни сензори, за да „вижда” какво прави. Домашният помощник е оборудван с голяма механична ръка, за да прихваща обекти.

В друг тест Toyota използва технология за разпознаване на лица, за да може роботът да отваря вратата на Камарго, тъй като, ако той се намира отвън, без да е взел телефона си със себе си, това би било предизвикателство за него.

За целта Toyota са поставили камера пред входната врата. Когато тя разпознае лицето на мъжа, роботът, който е вътре в дома му, веднага се заема с натискането на специален бутон, отварящ входната врата.

Бащата на всички роботи празнува рожден денФирмата Unimation, която той и Джордж Девол основават, е първата, която произвежда промишлени роботи

По машината все още има много да се работи. Засега тя не може да пълни бутилката с вода самостоятелно. Дъг Мур, главен мениджър в проекта на Toyota, посочва, че компанията мисли как да подобри интеракцията на робота с хора. 

В дългосрочен план, нации със застаряващо население, като Япония например, евентуално ще са в центъра на търсенето на подобни домашни помощници.

Ще минат години, преди машините да са напълно подготвени, но Камарго е изпълнен с надежда.

„Просто да знам, че това ще помогне на толкова много хора, за мен е страхотно”, казва мъжът.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg