Най-гостоприемните страни за криптоиндустрията в Европа

5632
Най-гостоприемните страни за криптоиндустрията в Европа

© Pixabay

Ако 2017 г. бе годината на ръста и популяризирането на криптовалутите, 2018 г. определно е годината на регулациите и съзряването в сектора. Тази нова индустрия за първи път разпери криле през миналата година, но полетя прекалено близо до слънцето и сега правителствата по цял свят концентрират регулаторните си усилия в това да създадат по-сигурна и по-зряла индустрия на криптовалутите.

САЩ действа по-скоро бавно във връзка с налагането на повсемествни стандарти или регулации в това отношение. Няколко щата предприеха стъпки към това да станат по-гостоприемни към бокчейн индустрията (като Ню Йорк с BitLicense), но като цяло страната не успя да създаде регулаторна основа, която да е достатъчно плодородна за сформирането на местна блокчейн индустрия.

В Европа положението е напълно различно. Смята се, че тъй като отделните държави в ЕС имат свободата да действат по-независимо, отколкото отделните щати в САЩ, регулаторните органи могат да бъдат по-гъвкави в приемането на нови индустрии.


Такава е историята на блoкчейн индустрията в много страни от ЕС. Докато САЩ се затрудняваха да създадат ефективно законодателстево в подкрепа на ръста на индустрията на криптовалутите, определени правителства в ЕС позиционираха законодателството си като изключително дружелюбно към бокчейн технологията.

Ето и кои са най-дружелюбните към криптовалутите страни в Европа:

1. Швейцария

Първата страна, която наистина се очерта на картатата като глобален център на блокчейн индустрията, е Швейцария. Страната е дом на голям брой компании и организации за криптовалути, в това число Ethereum Foundation, Ethereum Enterprise Alliance, Bitcoin Suisse и много други. Смята се, че в последните няколко години Швейцария е съставлявала 14% от ICO пазара в световен мащаб.

Рони Берковиц, специалист по финансово и банково право, също така гледа на Швейцария като на “лидер в регулаторната сфера.” Уникалната система на управление на страната, позволява на местното управление на места като кантона Цуг да се адаптира бързо към нуждите на блокчейн индустрията.

Освен това финансовият регулатор на Швейцария е един от първите, които се заемат с въпроса за класификациите на валутите при ICO-та, като поубликува официалната си позиция по-рано през годината. Регулаторът в момента предлага клеймо за автентичност за ICO-тата, които успешно преминават проверка.

Според Берковиц Швейцария “използва развитата си финансова индустрия и отвореността си към иновативни технологии, което ще се отрази на финансовите пазари. Не само това, но изглежда, че финансовите органи в страната активно промотират тази индустрия и осигуряват ясен път към развиването на различни начинания в тази сфера.”

Базираната в Швейцария Hypothekarbank Lenzburg обяви наскоро, че ще стане първата банка, която ще предлага официално бизнес сметки на компании от сферата на блокчейн технологиите и криптовалутите.

11 нови милиардери през тази година, един от тях е българинИма един елитен клуб, пълен с предприемачи и инвеститори от най-различни страни и индустрии - този на милиардерите

2. Малта

Малта, която е с население под 500 000 души, попадна в новините в началото на май, когато отчете най-високи обеми на търговия с криптовалути в света.

Това бе в резултат на факта, че Binance, най-голямата борса за търговия с криптовалути, наскоро се бе преместила в страната.

Все по-голям брой популярни блокчейн компании и стартъпи се местят в Малта заради благоприятното законодателство. Наскоро страната направи три законодателни промени в подкрепа на ръста на криптоиндустрията: “Законът за виртуалните финансови активи,” който има за цел да направи ICO-тата по-безопасни за инвеститорите; създаване на орган за регулиране на дигиталните иновации, с което регулирането на криптоиндустрията стана официално; и нов закон за иновативните технологии, който осигурява насоки за регистрацията и сертифицирането на доставчиците на технологични услуги.

Всичко това, в комбинация с ефективния данъчен режим в Малта и банковата система, предлага на компаниите удобни решения за стартирането на дейност,” казва Стани Кулечов, основател и главен изпълнителен директор на ETHLend.

3. Естония

Кулечов споделя пред Finance Magnates, че неговата компания планира да се регистрира в Естония, защото страната рапзолага с “ една от най-конкурентните данъчни системи в региона, оперативите разходи са ниски, а правните власти са достъпни и отзивчиви.”

Той също така посочва и напредничавата програма за електронно жителство на Естония. Това е програма чрез която хора и компании могат да се регистрират като жители в Естония без дори да стъпват в страната.

В Естония обаче има и няколко спънки, свързани с криптовалутите. Всяка трансакция на стойност над 1 000 евро изисква идентификация на клиента. Страната също така бе силно разкритикувана от общността на криптовалутите, когато правителството реши да закрие борсата Btc.ee преди няколко години.

4. Франция

Франция бе относително скромно представена в блокчейн пространството, но напоследък страната става все по-атрактивна за криптокомпаниите. Според Кулечов “много страни са обявили война на ICO-тата, докато Франция предприема различен подход -  те работят върху това да превърнат Париж в столица на ICO-тата.”

Френското министерство на финансите обяви през март, че работи по законодателни мерки за регулацията на ICO-тата. “Тази правна рамка вероятно ще позволи на ICO-тата да избират дали да кандидатстват или не за лиценз от френския регулатор на финансовите пазари,” казва Кулечов.

Страната също така обмисля данъчни облекчения, с които да привлича играчи от индустрията на криптовалутите.

“Нашата цел е проста: да влезем в света на финансите на 21-ви век, като гарантираме на всички играчи необходимата сигурност за тяхното развитие … не трябва да пропускаме революцията в блокчейна,” заяви през март френският финансов министър Бруно льо Мер.

Как израелска компания проследи служител, откраднал ценен кодКражбата на сорс код и последващ опит за продажба не е нещо ново, но този случай е уникален, защото кражбата е от компания за киберсигурност

5. Германия

Германия е поредната страна, която не попада често в новините във връзка с индустрията на криптовлутите. Това обаче може би е вследствие на недостатъчната реклама – данъчните закони в страна са едни от най-благоприятните спрямо печалбите от криптовалути в света.

“Германия е данъчен рай за криптовалутите,” казва Кулечов пред Finance Magnates. “Германското правителство прилага благоприятни за криптовалутите закони, като едни от тях са 0% данък върху рапзлащанията с криптовалути, както и 0% данък върху притежанието на какъвто и да било дигитален актив за повече от година. Биткойнът пък е считан за законна валута за плащане на данъци и търговия в страната.”

Въпреки факта, че криптовалутите са широкоизползвани в Германия, “местните финансови регулатори все още не са изготвили специално законодателство за блокчейн технологията и криптовалутите.” Компаниите, които предлагат услуги в сферата на криптовалутите, трябва да бъдат лицензирани от местния финансов регулаторен орган. В страната обаче няма специален лицензионен режим за компаниите за криптовалути. Те просто кандидатстват за по-общ финансов лиценз.

6. Беларус

“Правителството на Беларус предлага на свързаните с блокчейн технологията компании освобождаване от данъци за години напред,” казва Берковиц. Освен това обаче страната не може да предложи почти нищо друго на компаниите от сектора, предвид нейната репутация и липсата на поддържаща инфраструктура за блокчейн компаниите (банкиране, консултантски услуги, работна сила и т.н.).

Въпреки това, освобождаването от данъци може да е достатъчно за привличането на компании поне в следващите няколко годйни. Данъкът върху криптовалутите е 0% до 2023 г., което дава спокойствие на прителжателите на дигитални валути и сигурност в бъдещето,” обяснява Кулечов.

Със специален указ за развитието на дигиталната икономика президентът на Беларус узакони търговията с криптовалути.

7. Гибралтар

Гибралтар също успя да излезе на картата като световен център за криптовалути. Чрез различни законодателни инциативи Гибралтар успява да предложи на свързаните с блокчейн технологията компании цялостна екосистема, състояща се от адекватно финансово лицензиране, добри консултанти и дори местна борса за търговия, според Берковиц.

Кулечов добавя, че “най-привлекателната черта на Грибралтар е липсата на данък върху капиталовите печалби и данък добавена стойност. Предприемачите трябва да плащат данък единствено върху доходите си“.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg