Състоянието му може би е 6 млрд. долара, но никой не знае кой е

4198
Състоянието му може би е 6 млрд. долара, но никой не знае кой е

© Pixabay

Една от най-големите мистерии в технологичния свят е самоличността на Сатоши Накамото - компютърният програмист, който създава дигиталната валута биткойн.

Това е така, защото името Сатоши Накамото е псевдоним. То може да представлява мъж, жена или дори група хора.

И откакто криптовалутата е създадена през 2008 г. никой не е успял да разбере кой всъщност е Накамото.


Освен разбулването на една дългогодишна мистерия, експертите са съгласни, че разкриването на самоличността на Накамото може да има огромен ефект върху икономиката и вътрешната политика на биткойн.

Началото на биткойн

През 2008 г., автор с псевдонима Накамото публикува доклад от девет страници, в който за първи път се споменава името биткойн.

Няколко месеца по-късно Накамото пуска първия биткойн софтуер и си партнира онлайн с разработчици и програмисти, за да подобри системата.

Тази среда на сътрудничество продължава до 2011 г., когато без предупреждение Накамото изчезва.

Преди да прекрати изцяло онлайн комуникацията, Накамото пуска имейл на друг биткойн разработчик, в който споделя, че "вече се занимава с други неща."

Има обаче и една уловка – Накамото не си тръгва с празни ръце.

Според аржентинския изследовател Серхио Демиан Лернер, Накамото успява да натрупа около 1 милион биткойна, преди да изчезне.

Днес те струват над 5 млрд. долара.

Цифрите

Мат Грийн, преподавател по криптовалути в университета Джон Хопкинс, казва, че Накамото има способността да срине валутата, ако иска.

Биткойнът има ограничена бройка от 21 милиона, която се очаква да бъде достигната през 2140 г.

Притежаваните от Накамото 1 милион биткойна съставляват около 5 процента от всичката криптовалута.

"Интересното при биткойна е, че ако притежаваш 1 млн. от криптовалутата, имаш способността да залееш пазара във всеки един момент. Помислете за тях като за редки колекционерски бейзболни карти. Ако някой пусне на пазара стотици хиляди редки карти на Мики Мантъл, те вече няма да са толкова скъпи," казва Грийн.

На практика, ако Накамото (който и да е той или те) реши да продаде своя биткойн, може да залее пазара и да срине цената на криптовалутата.

Делът на Накамото в биткойна е изключително важен, според Бен Ю, инвеститор в криптовалутата от Сан Франциско.

"Ако биткойн изпълни ролята си да стане глобална валута, тогава Сатоши Накамото вероятно ще бъде най-богатият човек в света и също така ще протежава пропорционално по-голям дял от крайното количество биткойн, нещо като делът на САЩ от световните резерви в момента," казва Ю.

В математиката на Ю има логика. Правителството на САЩ притежава най-големите златни резерви в света, които възлизат на около 8 000 тона.

Това е малко над 4% от общите световни резерви, или по-малко от 5-процентния дял на Накамото в биткойн.

Според някои анализатори, поскъпването на биткойна едва сега започва.

Анализаторът в Saxo Bank Кей ван Петерсен прогнозира по-рано през годината пред CNBC, че биткойнът може да поскъпне до 100 000 долара до 2027 г.

Ако тази прогноза се сбъдне, тогава Накамото би разполагал с около 100 млрд. долара.

Политическо влияние

Освен върху икономиката, Накамото влияе и върху политиката.

Биткойн общността е въвлечена в множество вътрешни дебати по отношение на бъдещето на криптовалутата, пише CNBC.

Без лидер, биткойн общността взема решения чрез консенсус. Различните представители на общността, като така наречените копачи, инвеститори и разработчици, се събират, за да обсъждат промените.

Този процес действа, но може да отнеме изключително много време. Това също така означава, че промените ще настъпват бавно.

"Вземат се много малко решения, които биха изненадали хората, които са спорни. Това е едновременно силна страна на биткойна, защото валутата е много статична, но и слабост, защото не може да се реагира и да се разработват нови функции по начина, по който другите системи могат," казва Грийн.

Мнението и лидерската позиция на Накамото, независимо дали са желани или не, без съмнение ще повлияят бъдещето на биткойн.

"Смятам, че общността може всъщност да извлече ползи, ако Сатоши реши да се върне и да се превърне в духовен лидер, който може да задава насоки и да води общността към консенсус," казва Ю.

И така, кой е Накамото?

Засега не изглежда истинският Сатоши Накамото да се интересува от това да излезе на бял свят.

Анонимността осигурява поверителност, защита и спокойствие —три неща, които вероятно се харесват на притежателя на 1 милион биткойна.

Дали обаче това е толкова лошо?

Предвид опустошението, което би могло да причини на цената на биткойн и на вътрешната политика, може би е по-добре Накамото, който и да е той, да остане анонимен и неактивен за неопределен период от време.

Разбира се, това няма да накара хората да спрат да се питат.

"Всеки един от нас, всеки човек от света на технологиите, е любопитен по отношение на Сатоши. Искаме да знаем откъде е този човек и откъде идва биткойнът, защото тази система е някакво чудо," казва Грийн.

"Освен това, бихме искали да знаем какво е бъдещето на биткойна. Бихме искали да знаем какво ще се случи с всичките тези биткойни, които Сатоши е изкопал.

Ако са изчезнали завинаги, това означава едно нещо, ако пък ще се появят отново, това означава нещо друго. Вероятно има известен интерес към това човек с подобни умения отново да се присъедини към общността и да дава своя принос към нея."

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg