Ако сега чувате за големите печалби, които носят инвестициите в биткойн, навярно търсачката на Google ще е едно от първите места, където ще потърсите информация. Тогава има голям шанс инвеститорите в криптовалути да ви благодарят.

Цената на биткойн демонстрира забележително висока корелация с броя търсения на думата „биткойн” в търсачката на Google, сочи проверка на Крис Бърниск, биткойн експерт с опит като блокчейн анализатор в ARK Invest, пише marketwatch.com.

Чрез серия публикации в Twitter, Бърниск спекулира, че скокът в цената на биткойн провокира по-голям интерес към криптовалутата, а по-големият интерес провокира покачване на цената.

Анализаторът се шегува, че това е „цикълът на Сатоши”, в чест на Сатоши Накамото - псевдонимът, използван от мистериозния създател, или група създатели, на блокчейн системата и биткойн.

Цената на биткойн удари исторически върх по време на вчерашната търговия, достигайки 4 483.55 долара, по данни на CoinDesk. Днес обаче цената на виртуалната валута падна с около 10%, до около 4000 долара, като на моменти дори слезе под това ниво.

Биткойнът умножи цената си над 4 пъти през тази година, нараствайки с около 360% за периода, а пазарната капитализация на всички биткойни в обращение достигна близо 70 млрд. долара.

Биткойн е активът с най-висок ръст от подобна база в света. Съперник може да му е друга виртуална валута – етер (Етериум), но там цената започна да расте от много ниска база, което обяснява и отчетения близо 4000% ръст от началото на годината.

Според данните на Google за търсени думи, понятието „биткойн” достига пика на популярността си в търсачката през настоящия месец август (синята скала), докато търсенето на ethereum отчита спад.

Огромният ръст при биткойн идва на фона на засилващия се пазар на дигитални активи по света, които по настоящем има обща пазарна капитализация от около 135 млрд. долара, по данни на CoinMarketCap. Всичко това започна да провокира все по-сериозни дебати относно евентуални регулации на виртуалните валути.

Появи се и клонинг на битокйн на име Биткойн Кеш, който умножава скоростта на трансакциите и поставя под въпрос стабилността на биткойн по отношение на мащаба му, който е фиксиран на 21 000 000 броя биткойни. Към днешна дата са изкопани 16 509 300 броя от виртуалната валута.

Печалбите са толкова големи, че основни Wall Street играчи, като Wells Fargo и Goldman Sachs, вече редовно публикуват прогнози на тема биткойн за свои клиенти, а други, като Morgan Stanley, призовават за въвеждане на регулация на този пазар.

Биткойнът стана толкова популярен, за което свидетелстват и данните на Google, че потенциалът на цената му изглежда неограничен. Милиардерът Джон Макафий дори публично заяви, че ще консумира мъжкото си достойнство по националната телевизия, ако виртуалната валута не поскъпне до 500 хил. долара през следващите 3 години – залог, сам по себе си, твърде любопитен.

Анализаторът Бърниск обаче коментира хипотезата, че три от пиковете в търсенето на думата „биткойн” в Google съвпадат с „три от шестте балона на биткойн”. Според дефиницията на експерта, „балон” се заформя, когато биткойнът поскъпне двойно в рамките на период от 30 дни.

Ако трябва да следваме логиката на Бърниск, то сега се намираме в подобна ситуация - цената на биткойн бе под 2000 долара само до преди месец. По думите му, след всеки балон идва драстичен спад.

Ком момента на публикуване на материала цената на биткойн възлиза на 4 136.17 долара при пазарна капитализация от 68.3 млрд. долара.