Етериумът (ETH) е отворена софтуерна платформа, базирана на блокчейн технологията. Тя позволява на разработчиците да изграждат и пускат децентрализирани приложения. На практика, етериумът е много повече от криптовалута, което е само една от неговите страни.

Прилича ли етериумът на биткойна? И да, и не…

Общото между двете е, че дистрибутират публична технологична мрежа – известна като блокчейн. Но дотук свършват и приликите между двете криптовалути. Биткойнът предлага едно-единствено приложение – електронна валутна система за онлайн разплащания от потребител-до-потребител.

Или биткойнът е просто валута в доста изчистена форма. И макар биткойнът да използва блокчейн технология, за да следи кой притежава биткойни, етериумът използва блокчейн технологията като платформа за управление на почти всяко децентрализирано приложение.

От Bloomberg описаха етериума като „споделен софтуер, който може да се ползва от всички, но е защитен от фалшификация. Така че възможностите му наистина са безкрайни!“

Ако все още не сте разбрали, вече е възможно да се търгува валутата, свързана с етериума – Етер (ETHUSD), на демо сметка в Admiral Markets. Пробвайте още днес, без риск от загуба на реален капитал…

От къде идва Етериумът и кой го е изобретил?

Етериумът първоначално е създаден през 2013 г. от руския програмист Виталик Бътерин, който преди това е работил с биткойна. Онлайн продажба, осъществена през 2014 г., е формирала ядрото от финансиране на новата платформа.

Системата става реалност на 30 юли 2015 г. при наличието на 11.5 милиона „монети” в обращение.

Как работи етериумът?

При блокчейна на етериума, вместо да се „копаят” монетите, както е при биткойна, потребителите работят, за да изкарат „Етер” - вид криптовалута, която захранва цялата мрежа. Освен че е търгуема криптовалута, етерът се използва от разработчиците на софтуер, за да плащат за услугите в мрежата на етериума.

Какво е блокчейн технологията?

Блокчейнът е децентрализиран публичен регистър за всички транзакции, които някога са били извършени в определена мрежа. Определен брой транзакции формират единица за база данни, наречена „блок”.

Всеки блок съдържа информация за предходния блок, както и всяка транзакция – информация за предшестващата транзакция. По този начин веригата (блокчейна) позволява пълна прозрачност на плащанията.

Блокчейнът от биткойни представи революционна инфраструктура за съхранение на финансови данни, които са достъпни за всеки, напълно прозрачни и разработени с използването на отворен код, който не принадлежи на никоя организация, или личност. Вместо това блокчейн технологията и нейната поддръжка се извършват от милиони компютри, които верифицират транзакциите и ги добавят в „блокове”.

Колективно верифицираните транзакции не могат да бъдат променяни или изтривани, така че биткойн плащанията са финални и неоспорими.

По отношение на етериума, етерът е блокчейн, който играе ролята на база от данни, следящ собствениците и транзакциите, осъществени в мрежата.

Къде можете да харчите Етера?

Етерът се използва все по-често за плащане на определени стоки и услуги онлайн, в рамките на мрежата Етериум.

Ценова история на Етера

Както може да се види от графиката по-долу, от влизането на етериума през 2015 г. като криптовалута, етерът проявява бавни признаци на прогрес. През тази година обаче нещата коренно се промениха. 2017 е напълно „различна история“ за криптовалутата.

Тя се търгуваше при нива от едва 9.76 долара в началото на годината, за да достигне исторически връх при ниво от 407.10 долара, или повишение от над 5000%.

Източник: World Coin Index 4

Защо цената на Етера се повиши толкова бързо?

Каква е причината за този бичи тренд? Отговорът е и прост, и сложен. До голяма степен обаче поскъпването на етера се предопредели от информираността на инвеститорите относно криптовалутата.

Колкото повече инвестиционната общност се запознава и се информира за криптовалутите, като биткойн и етер, толкова по-голям интерес се генерира. В случая при етера, изключителното поскъпване до голяма степен се предопредели от стремежа на инвеститорите, запознати с биткойна, да влязат в по-ранен етап от развитието на етера.

Това в момент, когато 1 биткойн се търгува при нива от 2660 долара!

Сигурен ли е Етерът? Какви са рисковете, свързани с търговията с Етер?

Етерът е напълно сигурен, подобно на всички инструменти, предлагани от Admiral Markets. Той обаче може да се свързва с моменти на изключително голяма волатилност, което често е търсена характеристика на един инструмент от много трейдъри.

Ето защо винаги препоръчваме на нашите клиенти да използват Настройките за Защита от Волатилност на платформата на Admiral Markets – MT 4 Supreme Edition, за да управляват рисковете ефективно и да се предпазят от прекомерни изменения в цените.

Знаете ли, че вече можете да търгувате с криптовалути с Admiral Markets? Наскоро представихме за търговия четирите водещи криптовалути, които са достъпни за търговия, както в демо сметки, така и в реални сметки.

Освен етериума, Admiral Markets предлага още биткойн, лайткойн и рипъл. Тествайте търговията с криптовалути, без риск от реална загуба на капитал, с безплатна демо сметка и бъдете готов за търговията им в реални условия!

Стартирайте търговия с етериум, като си отворите реална сметка за търговия в Admiral Markets.

Препратки:

  • Bloomberg
  • CNBC
  • Coinbase
  • World Coin Index
  • Предупреждение за риск: Миналите резултати не са непременно показателни за бъдещите резултати. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да претърпите загуба равна на или по-голяма от цялата Ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате всички рискове. Преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd, моля запознайте се с рисковете, свързани с търговията.