Изборът на подходящ брокер е първата и до голяма степен критична крачка за успех на финансовите пазари.

Сега ще разгледаме как да изберете подходящ брокер и защо изборът на международен брокер, попадащ под сериозна регулация, но с клон в България, може да е изключително подходящ вариант за всички български трейдъри.

На първо място, ще погледнем към това какво трябва да търсите, когато избирате своя брокер:

Къде е седалището на брокера и каква е регулацията му?

Това е първият въпрос, с който трябва да започнете и който до голяма степен би следвало да предопредели избора ви. Добре е да гравитирате към брокери с централи в държава от ЕС. И тук обаче не всички страни членки на ЕС са с еднакво висока регулация и трябва да сте изключително внимателни.

Проверете какъв е размерът на гаранциите при фалит на брокер в съответната страна.

Трябва да сте особено мнителни, когато даден брокер е ситуиран в офшорна зона или друга страна извън границите на ЕС.

В такъв случай трябва задължително първо да проучите законодателството и регулацията в тази страна и какъв е размерът на гарантираните средства при фалит, преди да пратите средствата си за захранване на сметката. Ако не можете да направите това сами, препоръчително е да се консултирате с адвокат.

STP/ECN или маркет мейкър

Важно е да проверите какъв е вашия брокер – STP/ECN или маркет-мейкър?

STP брокерите, или брокерите без дилинг-деск, просто свързват клиентите с провайдърите на ликвидност. От друга страна, ECN-брокерите ви предоставят директен достъп до валутните пазари. Този род брокери обикновено таксуват клиентите си с комисиона за своите услуги, като спредовете им са променливи.

За разлика от тях, маркет-мейкърите застават на практика като насрещна страна срещу своите клиенти, което може да е сериозен негатив. Предимството на тези брокери е, че те много често предлагат фиксирани спредове, което ги прави удобни за трейдърите, които скалпират.

Недостатък обаче е, че те често са регистрирани в страни с много слаба регулация и защита на капитала на инвеститорите.

Възможностите на платформата за търговия

Това е друг значим фактор при избор на брокер, с който да търгувате.

Какъв е интерфейсът, какви са графичните и аналитичните възможности, притокът на новини и връзка със социални мрежи за търговия, може ли да се пускат автономни системи за търговия и др. Това са само част от въпросите, които могат да предопределят избора ви.

Платформата за търговия MT4 Supreme Edition предлага над 60 допълнителни индикатори, които ще ви подпомогнат в търговията. Включително и Защита от Волатилност.

Разбира се, преди да се доверите на една платформа, задължително я тествайте. Почти всички брокери дават възможност да направите това с регистриране на безплатна демо сметка.

Таксите, комисионите и условията на търговия

Един от ключовите критерии при избор на валутен брокер са таксите и комисионите, които се събират при сключване на сделки.

В свят на изключителна конкуренция между участниците на пазара, може да се каже, че повечето от брокерите предлагат много конкурентни и сходни предложения по отношение на такси и комисиони. Винаги обаче един брокер може да е „по-евтин от друг".

Пробвайте възможностите на платформата и условията на търговия без риск от загуба на реален капитал с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

Какви са допълнителните предимства и отзивите за брокера

Някои брокери са по-добри от други, не само заради своя имидж и регулация. Те често предлагат допълнителни бонуси и услуги за своите клиенти.

Например, от критично значение за инвеститорите може да е дали брокерът който разглеждат, предлагаполитика за защита от негативен баланс". Това е ситуацията, при която, при неблагоприятно стечение на обстоятелствата за трейдърите, те не могат да загубят повече от капитала си.

Имайте предвид, че повечето брокери нямат такива условия и може да изпаднете в неприятната ситуация, при която да дължите пари, ако загубата превиши размера на вашите средства.

Важно е и какви обучителни материали и анализи ще получите от своя брокер, ще имате ли достъп до безплатни семинари и уебинари и т.н. Сериозните брокери ще се опитат по всякакъв начин да повишат инвеститорските знания и умения на своите клиенти.

Друго нещо, което можете да направите, е да проучите мнението на останалите трейдъри за брокера, на който сте се спрели. Направете това онлайн (в специализирани форекс сайтове и блогове) и офлайн (сред приятели и познати трейдъри).

Разбира се, винаги имайте едно наум. Това, което е добре за един трейдър, не е задължително да е най-доброто и за вас.

Защо да изберете чуждестранен брокер с клон в България:

1. Попада под сериозна регулация

На първо място, брокерът, който избирате, трябва да отговаря на изискването за сериозна регулация.

Не бива да бъркате следното – това, че един брокер е чуждестранен, не означава, че е добре регулиран. Бъдете сигурни, че сте проверили на сайта на всеки брокер къде е неговата регулация. Това обикновено може да направите в долната част на избрания от вас брокер.

Другото, което не бива ди ви заблуждава, е следното. Ако един брокер има двойна регистрация, например в Кипър и във Великобритания, трябва да сте сигурни, че сключвате договор с дружеството, регулирано във Великобритания. Защото, ако не погледнете добре договора си, може да се окаже, че сте го сключили с регулирано в Кипър дружество.

Повод за спокойствие ще ви дава и фактът, че освен в страната, в която е регулиран брокерът, неговия местен клон ще попада и под още една регулация – тази на КФН.

Admiral Markets се отличава с най-високо ниво на регулация.

2. Предимства, свързани с гъвкавостта, времето и таксите при трансферирането на средства

Местния клон на чуждестранен брокер ви гарантира максимално бързото трансфериране на средства към и от търговската ви сметка. При това на изключително ниска цена. При осъществяване на банков превод това става в рамките на ден, ако превеждате към друга банка, или незабавно, ако превеждате от същата банка, в която е и вашият избран брокер.

За сравнение, директен банков трансфер към чуждестранен брокер ще е свързан със сериозни такси към и от търговската ви сметка. В допълнение, този трансфер ще изисква и време или може да доведе до изпускане на инвестиционни възможности.

3. Ще имате поддръжка на вашия роден език

Когато си отворите сметка в международен брокер с местен клон, качеството на услугите по поддържане и връзка с клиентите обикновено е на много по-високо. Най-малкото ще е на вашия роден език.

Ще можете да се обаждате и да получавате помощ при технически проблеми, свързани с платформата, или други въпроси.

Най-вероятно ще можете да посетите клона на брокера и да се видите „лице в лице" с този, на когото сте поверили средствата си. Ще можете да се информирате по всякакъв род въпроси – като кога ще бъдат захранени средствата ви, какви са промените по маржина или какви нови инструменти са добавени в търговската платформа и т.н.

Най-вероятно брокерът ще има сайт на български език, от който ще се информирате за всички актуални новини и събития, ще можете да ползвате анализи, обучителни курсове и т.н.

* Admiral Markets UK е водещ Forex брокер, предлагащ търговия с форекс и ДЗР върху акции, индекси, благородни метали и енергийни източници. От основаването си през 2001 г. Admiral Markets Group непрекъснато се разширява и днес предлага услугите си в света чрез своите регулирани търговски дружества, като по този начин се превръща в наистина глобална организация. Admiral Markets UK Ltd и по този начин клонът и в България е оторизиран и регулиран във Великобритания чрез Комисията за финансов надзор (FCA), като по този начин е под законодателството на Обединеното кралство и на Европейския съюз, включително MiFID (Директивата за инструментите на финансовите пазари). Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.