Биткойнът поскъпна с 56% от началото на август, достигайки до новата си най-висока цена за всички времена от 4.483.55, сочат изчисления на Profit.bg, на база данните на CoinDesk.

За сравнение, само до преди 2 седмици виртуалната валута се търгуваше срещу 2 873.83 долара.

На месечна база поскъпването е още по-внушително, достигайки 125%, тъй като в средата на предходния месец юли биткойнът бе на цена от 1 993.26 долара.

Увеличението в цената на криптовалутата от началото на годината удря извънземните 363%, тъй като в края на 2016 г. биткойнът вървеше на цена от 968.23 долара. За сравнение, цената на златото скача с 10% от началото на годината, до 1 277.52 долара за тройунция, по данни на goldprice.org.

Причина за резкия скок в цената на биткойна може да се търси в надграждането на софтуера на блокчейн технологията, стояща зад него. Благодарение на ъпгрейда, времето за трансакция бе ускорено четири пъти.

Високата цена на виртуалната валута се отрази и на общата й пазарна капитализация, която вече достига 70.9 млрд. долара, по данни на CoinMarketCap.

Общата цена на всички изкопани биткойни в обращение се повиши 5 пъти от началото на годината.

За сравнение, в края на миналата година пазарната капитализация на криптовалутата бе в размер на 15.2 млрд. долара.

Високата цена на биткойна влияе позитивно на целия пазар на дигитални активи.

Общата пазарна капитализация на целия пазар достига 137 млрд. долара.

При все че биткойнът заема около 50% от общата стойност на всички дигитални активи, все пак и други криптовалути се представят добре към днешна дата.

Единствената друга криптовалута, чиято пазарна капитализация надхвърля 10 млрд. долара, е Етериум със своите 27.4 млрд. долара. Един етер пък се търгува за 291.98 долара.

Третият най-добре капитализиран дигитален актив е Ripple – 6.3 млрд. долара. Един XRP върви на цена от 0.166 долара.

Новият клонинг на биткойна – Биткойн Кеш, пък има обща пазарна цена от 4.951 млрд. долара, като един Биткойн Кеш се търгува за 300.25 долара.

Цената на биткойна навярно ще расте дори повече. За това свидетелства и последната прогноза на анализатора Шеба Джафари от Goldman Sachs, че виртуалната валута може да мине нивo от 4800 долара.