Южна Корея обмисля 20% данък за криптовалутите

621
Южна Корея обмисля 20% данък за криптовалутите

© Pixabay

Южна Корея обмисля налагане на данък в размер на 20% върху доходите от операции с криптовалути.

По информация на изданието Yonhap News Agency приходната агенция на Южна Корея разглежда предложения, които могат да помогнат на азиатската страна да установи ясен данъчен режим, когато става дума за виртуални валути.  

Неназован представител на властите посочва пред Yonhap, че Южна Корея обмисля да промени класификацията на доходите от криптовалути на „други доходи”, което би ги поставило в същата категория, като печалбите от лотарията, например, предава CoinDesk. 

Понастоящем доходите от виртуални валути се приравняват с тези от капиталови вложения.

Според настоящите правила в Южна Корея се плаща 20% данък върху 40% от общите приходи, отбелязани като „други”, а останалите 60% от сумата се приспадат.

Криптовалутите в азиатската страна могат да се таксуват под различни правила, като размерът на налога може да достигне до 42%, ако се класифицират като доходи от капиталови вложения. 

Властие в Южна Корея работят по нов режим на облагане на криптовалутите от повече от месец.

Говорител на министерството на икономиката и финансите потвърждава през декември пред изданието The Korea Times, че нов режим за облагане на виртуалните валути ще се появи пред първата половина на 2020 г.

Все още няма никакви конкретни мерки, работата по които да е финализирана, което може да се приема и като знак, че има вероятност законопроектът така и да не види бял свят.

Данъчното облагане на операциите с криптовалути е доста сложна тема, като различните правителства по света подхождат към нея по различен начин.

Топ криптовалутите на 2020 г.Криптовалутите превзеха финансовия свят с невиждана скорост

В много развити икономики печалбите от операции с виртуални валути се третират като доходите от капиталови вложения – данък, налаган върху разликата между цената на продажба и цената при покупка.

В САЩ през октомври беше посочено, че криптовалутите трябва да се считат за имущество, дори когато са получени под формата на доход.

В зависимост от нивото на доходи при отделните хора, в САЩ налогът върху криптовалутите може да достигне 39%, ако се държат в срок по-малък от година.

Във Великобритания виртуалните валути, като биткойн, се класифицират като стока, като притежателите им дължат данък от 20% върху дохода, надвишаващ 12 хил. паунда през съответната данъчна година.

Ако Южна Корея реализира намеренията си, то страната ще се доближи до японския модел, който счита криптовалутите като „друг” доход, където данъкът достига до 55% спрямо едва 20% данък при търговията с акции.

През миналото лято японското правителство обяви, че ще предприеме действия срещу трейдъри, които не са декларирали доход от криптовалути, надхвърлящ 10 млрд. йени (90.7 млн. долара).

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg