Почина Дейвид Рокфелер

25474
Почина Дейвид Рокфелер

На 101-годишна възраст е починал милиардерът Дейвид Рокфелер, съобщава Forbes. Това се е случило днес сутринта.

Той бе единственият жив наследник на основателя на Standard Oil Джон Рокфелер.

Неговото състояние се оценяваше на около 3.3 млрд. долара, което му отреждаше 604-а позиция сред най-богатите хора в света.

Вижте няколко цитата на внука на Джон Д. Рокефелер от неговата автобиография и от интервюта, които е давал през годините за Forbes:

1. И в бизнеса, и в живота печалбата е важна.

“Привлекателността на печалбата генерира заетост, създава богатство и овластява хората по начини, по които никоя друга социална или икономическа система не е могла да го направи.”

2. Разводът и политиката струват скъпо.

“Преди време един консултант ни каза, че двете най-скъпи неща, които член на фамилията Рокфелер може да направи, са да се кандидатира за някаква обществена длъжност и да се разведе.”

3. На работа правете пари и създавайте приятели.

“Моят дядо създаваше голямо приятелство със своите бизнес партньори. В редките случаи, когато съм го слушал да говори за своята кариера, той говореше за това как са се забавлявали, въпреки тежката работа и дългия работен ден.”

4. Един шеф винаги е по-добре от двама.

“Случаите, в които двама души съвместяват една и съща ръководна длъжност, рядко са успешни, защото представляват неудобен компромис.”

5. Излизайте от офиса.

“Посещавал съм банкови клиенти в 42 от 50 щата…бил съм на близо 10 000 бизнес обяда (повече, ако броите и тези в Ню Йорк) и съм участвал в хиляди обаждания и срещи с клиенти.”

6. …отдалечавайте се колкото се може повече от офиса.

“Имам прелетени над 5 млн. мили (равняващи се на 200 околосветски обиколки)… За 35-те ми години в банка Chase съм посетил 103 държави; това включва 41 пътувания до Франция, 37 до Англия и три продължителни пътувания до Подсахарска Африка.”

7. Правете бизнес с приятели.
“Твърдо вярвам, че най-успешните бизнес начинания се базират на доверие, разбирателство и лоялност - същите качества, които са от съществено значение и за близки приятелски отношения.”

8. Подкрепяйте капитализма.
“Никой не трябва да се чувства виновен за това, че прави пари.”

9. Капитализмът изисква правителството и пазарът да работят заедно.
“Да се разчита или само на правителството, или само на пазара, за да разрешават всички проблеми, винаги е било повече теоретично, отколкото реално.”

10. Правилното фамилно име отваря някои врати.
“Да носиш името Рокфелер може да е предимство…С това име за мен е по-лесно да се свържа по телефона с някого.”

11. Но в същото време затваря други.
“Това също така означава, че хората са до известна степен по-подозрителни и по-цинични. Това означава, че предполагат, че всичко, което постигаш, е в резултат на името, а не това, че си направил нещо сам.”

12. И да, хейтърите ще мразят.
“Да има дебела кожа е много важно за някой, който стърчи над тълпата, дори и с няколко сантиметра.”

13. Когато станеш баща, получаваш една съвсем различна гледна точка.
“След като самият аз станах баща и видях собствените си пропуски в тази ми роля, започнах да изпитвам по-голямо разбиране към особеностите и ограниченията на моя собствен баща. Правиш най-доброто, на което си способен.”

14. Подкрепяй семейството си.
“Моят дядо и неговите партньори бяха корави като конкуренти, но не могат да бъдат обвинени в нищо повече от стандартните бизнес практики за тяхното време.”

15. Не, наистина: Подкрепяйте семейството си.
“За мен не бе нещо нормално да участвам публично в политическите кампании на Нелсън (41-ият вицепрезидент на САЩ), но когато той идваше на моя територия, чувствах братски дълг да се появявам на неговите събития.”

16. Въпреки че семейството може да те изненада най-много.
“Когато чухме за първи път за аферата на Нелсън с Хепи, бяхме шокирани. Често се случва така, че най-близките разбират последни.”

17. Намерете си хоби.
“Когато бях малък, се записах на курс по природознание и се влюбих в бръмбарите. Винаги, когато пътувам, нося буркан в джоба си. Те се хващат и съхраняват лесно.”

18. Намерете си и добър учител.
“Аз отдавам интереса си към историята на Елмина Лъки, моята учителка в шести клас, която правеше така, че миналото да оживява.”

19. В живота противоположностите се привличат.
“Съпругата ми и аз се наслаждавахме на факта, че сме заедно, но в същото време имахме различни интереси, които преследвахме независимо един от друг. Това бе ключът към нашия дълг и много щастлив брак.”

20. Простирайте се според чергата си.
“Лесното кредитиране може да доведе до големи спекулации и прекалено разпростиране.”

21. Обичайте приключенията.
“Когато брат ми Лорънс учеше в Принстън и живееше с доста интересни индивиди, той ми казваше, че вярва, че всяко нещо трябва да се пробва по веднъж… След това той стана много успял рисков капиталист. Неговият интерес към нетрадиционните идеи никога не намаля.”

22. Интересувайте се от света.
“Въпреки че родителите ми смятаха, че децата им първо трябва да опознаят собствената си страна, тя вярваха, че за нас е също толкова важно да учим за европейските държави и за цивилизацията, като цяло.”

23. Живейте без да съжалявате за нищо.
“Моят дядо никога не е показвал и следа от разкаяние пред баща ми, внуците си или някой друг. Той вярваше, че Standard Oil е работила в полза на обществото.”

24. Създайте нещо, което ще остане.
“Част от насладата от бизнеса е…дълготрайността и стойността, която човек създава.”

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg