Amnesty: Споразумението между ЕС и Турция е незаконно

1202
Amnesty: Споразумението между ЕС и Турция е незаконно

Споразумението за реадмисия на бежанци между Европейския съюз и Турция е незаконно и безотговорно и изпълнението му трябва да спре незабавно. Такова становище изразават експерти на Amnesty International в разпространено съобщение на неправителствената организация със седалище в Лондон.

Според тях в системата за предоставяне на убежище в Турция, с която трябва да се решат проблемите на повече от 3 милиона бежанци, има сериозни проблеми. Бежанците са принудени да чакат в продължение на няколко години, докато се разгледат техните случаи, а през това време практически са лишени от всякаква помощ от държавата.

"Сделката между ЕС и Турция е безотговорна и незаконна. Изводите, които прави Amnesty International, показват, че идеята, че Турция е в състояние да гарантира правата на повече от три милиона бежанци, търсещи убежище, и да се удовлетворят техните потребности, е фикция", заяви директорът на Европейския и Централноазиатския департамент на неправителствената организация Джон Далхусейн.

Експертите посочват, че Анкара не е в състояние ефективно да обработва стотиците хиляди молби за убежище, в резултат на което в продължение на няколко години хората са в правен вакуум, съобщи БГНЕС. Според доклада през април страната е обработила 4000 искания за предоставяне на убежище, което представлява 4 процента от 266 000 молби.

Amnesty International посочва също, че Анкара не предоставя пълен статут на бежанец, което от една страна не позволява на хората да започнат нов живот в страната, а от друга - остава малка надежда, че ще попадат в програмата за преселение и ще попаднат в други страни.

Всичко по темата Кризата с мигрантите

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас