Amnesty: Споразумението между ЕС и Турция е незаконно

1143
Amnesty: Споразумението между ЕС и Турция е незаконно

Споразумението за реадмисия на бежанци между Европейския съюз и Турция е незаконно и безотговорно и изпълнението му трябва да спре незабавно. Такова становище изразават експерти на Amnesty International в разпространено съобщение на неправителствената организация със седалище в Лондон.

Според тях в системата за предоставяне на убежище в Турция, с която трябва да се решат проблемите на повече от 3 милиона бежанци, има сериозни проблеми. Бежанците са принудени да чакат в продължение на няколко години, докато се разгледат техните случаи, а през това време практически са лишени от всякаква помощ от държавата.

"Сделката между ЕС и Турция е безотговорна и незаконна. Изводите, които прави Amnesty International, показват, че идеята, че Турция е в състояние да гарантира правата на повече от три милиона бежанци, търсещи убежище, и да се удовлетворят техните потребности, е фикция", заяви директорът на Европейския и Централноазиатския департамент на неправителствената организация Джон Далхусейн.

Експертите посочват, че Анкара не е в състояние ефективно да обработва стотиците хиляди молби за убежище, в резултат на което в продължение на няколко години хората са в правен вакуум, съобщи БГНЕС. Според доклада през април страната е обработила 4000 искания за предоставяне на убежище, което представлява 4 процента от 266 000 молби.

Amnesty International посочва също, че Анкара не предоставя пълен статут на бежанец, което от една страна не позволява на хората да започнат нов живот в страната, а от друга - остава малка надежда, че ще попадат в програмата за преселение и ще попаднат в други страни.

Всичко по темата Кризата с мигрантите

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg