Чуждите инвестиции в акционерен капитал в Румъния с тройно увеличение

639
Чуждите инвестиции в акционерен капитал в Румъния с тройно увеличение

Стойността на чуждестранните инвестиции в акционерен капитал в Румъния възлизат на 1.36 млрд. евро през първото тримесечие на тази година, предава Ziarul Financiar.

Стойността на инвестициите представлява трикратно увеличение спрямо същия период на предходната година, според Националния търговски регистър на северната ни съседка.

Най-силният месец в това отношение е бил февруари, когато компаниите са извършили увеличения на капитала на стойност 686 млн. евро. Най-слаба активност през първата четвърт на годината е имало през март, когато инвестициите в увеличение на капитала са били само 124 млн. евро.

През първите три месеца на годината най-големите увеличения на капитала са били направени от местни подразделения на чуждестранни компании, които оперират в сферата на енергетиката, финансовото банкиране и недвижимите имоти.

Десетте най-големи инвеститори през първото тримесечие са извършили увеличения на капитала на стойност 625 млн. евро, което е почти половината от този тип чуждестранни инвестиции, отчетени за периода.

Безспорният водач в тази класация е E.ON Gaz Romania. Капиталът на компанията е бил увеличен с над 300 млн. евро от мажоритарния й собственик - германската група E.ON.

Второто място е за компаниите в сектора на финансовото банкиране, след като общата стойност на четирите най-големи увеличения на капитала в сектора възлиза на 111 млн. евро.

С най-голямо увеличение в сектора (почти 42 млн. евро) се отчита ABN Amro Bank. Следват застрахователят BT Asigurari Transilvania и Millenium Bank. Френската застрахователна група Groupama, която наскоро придоби BT Asigurari, е увеличила капитала на застрахователя с 33.4 млн. евро през февруари, докато базираната в Португалия Millenium е допринесла с почти 24 млн. евро за увеличението на капитала на румънското си подразделение през същия месец.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...