Експерти: Икономическият растеж на Балканите ще пострада от недостига на електроенергия

465
Експерти: Икономическият растеж на Балканите ще пострада от недостига на електроенергия

Югоизточна Европа ще изпита голям недостиг на електричество идните години, което би могло да доведе до значително забавяне на икономическия растеж в региона, предупредиха днес водещи енергийни експерти, предава БТА, на която се позовава БНР.

 Специалистите определят като причина за засилващия се растеж на потреблението държавните субсидии, които задържат цените на електричеството изкуствено ниски, като в същото време почти нищо не се прави, за да се увеличи производството или да се предложат алтернативни енергийни източници.

В момента около четири електроцентрали се строят или се разширяват - в България, Босна, Румъния и Словения.

Дори обаче всички те да започнат да функционират по план до 2015 година, общият обем на производството им ще бъде по-малък и от половината от очаквания растеж на потреблението.

Според анализаторите средният годишен растеж на потреблението на енергия в Югоизточна Европа, включваща десетина държави с население от общо 73 милиона души, е близо 4 процента, като влияние оказват силният икономически растеж и подобряващите се жизнени стандарти.

Регионът обаче разполага с обща инсталирана мощност от около 76 гигавата, които едва достигат за покриването на сегашните нужди. "Стабилността на доставките на електричество в региона опасно разклатена", отбелязва редакторът на търговското издание "Болкън енерджи обзървър" Сийка Пистолова. Според нея пряката причина за това е миналогодишното затваряне на два от реакторите на българската АЕЦ "Козлодуй" като част от изискванията за присъединяването й към Европейския съюз (ЕС). Дотогава България винаги можеше да компенсира недостига на друго място.

Въпреки че румънската АЕЦ "Черна вода" е в процес на разширяване, тя няма да може покрива тази загуба, посочва Пистолова. Възможно решение за за бъдещия недостиг би могло да бъде увеличаването на вноса от страни с големи излишъци като Русия.

Анализаторите обаче са на мнение, че това също може да изисква инвестиции в разпределителни мрежи. ЕС не проявява желание да подпомогне разработването на такава инфраструктура, опасявайки се, че това би довело до по-голяма енергийна зависимост от Русия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...