Ф. Гордън: Страните от Югоизточна Европа да влязат в ЕС

584
Ф. Гордън: Страните от Югоизточна Европа да влязат в ЕС

Администрацията на Обама търси "по-добър път" към държавите от Югоизточна Европа и високопоставен представител на президентската администрация представи компонентите на тази стратегия на дискусия в сряда в рамките на програмата Кокалис на Харвард Кенеди Скуул за Югоизточна и Централна Европа, пише "Харвард Газет".

Филип Гордън, помощник държавен секретар, отговарящ за евроазиатския регион заяви пред присъстващите на дискусията в Гудман Класрум, че "политическата и икономическата интеграция" на Югоизточна Европа с останалата част на континента е ключът към регионална стабилност и развитие в следващите години.

"Имаме визия за мирна и стабилна Европа, простираща се от Турция до Кавказ", заяви Гордън. "Решението се основава на транснационално сътрудничество и институции, гарантиращи правата на гражданите, защитаващи икономическата свобода, осигуряващи жизненост на границите и даващи надеждно поле за мирно разрешаване на спорове", допълни той.

Гордън изтъкна изключителната важност на регионалните и международните институции за постигането на тези цели, най-вече на НАТО и на Европейския съюз. Редица държави от Югоизточна Европа вече са членове на ЕС, включително България, Гърция и Румъния, а много други са част от НАТО като Албания, Хърватия и Турция. Други страни се стремят към членство и в двете организации.

"Възможността за политически ангажимент, надхвърлящ националните граници, намалява напрежението от етнически и регионални конфликти в страните. Това е обещанието на проекта за европейска интеграция", изтъкна Гордън. През последните десетилетия в региона бяха извършени огромни промени, отбеляза той.

Сега САЩ развиват близки и продуктивни отношения с редица страни от региона, включително със Сърбия, която само допреди десет години беше разкъсвана от насилие и нестабилност. "Аз определено вярвам..., че с прагматизъм и добра воля от двете страни до края на мандата на президентската администрация американско-сръбските отношения могат да се превърнат в модел на продуктивно партньорство", счита Гордън. "Тази промяна на Балканите напомня не само какво е възможно, но и какво остава да бъде направено" на други места, допълни той. Косово е друг пример на "забележителна история за напредък" на Балканите, заяви Гордън. Той обаче призна, че страната е изправена пред сериозни предизвикателства, които ще изискват "много работа", за да се постигне напредък.

Гордън подчерта също така изключително важните роли, които Гърция и Турция ще играят в подкрепата за стабилизирането на Югоизточна Европа. Той счита, че "за постигането на напредък са необходими регионално политическо лидерство, смелост и визия".

В заключението си Гордън призна, че някои от грешките, които от години вредят на региона все още се повтарят, но изрази надежда, че има "ясно потенциално решение" в пълната икономическа и политическа интеграция на югоизточните държави в една по-голяма Европа. На лекцията присъстваха около 100 души.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg