Глобалните разписки на VTB стартират с повишение от 8.4% търговията си в Лондон

579
Глобалните разписки на VTB стартират с повишение от 8.4% търговията си в Лондон

Глобалните депозитарни разписки на руската външнотърговска банка - VTB стартираха търговията си на лондонската фондова борса с 8.4% над цената им, при която бяха пласирани при първичното им публично предлагане, посочиха изнесени днес данни на лондонската борса.

Разписките достигнаха ниво от 11.45 долара за брой, на фона на постигнатата им цена от 10.56 долара за разписка, при която бяха продадени.

Държавно контролираната руска банка предложи 1.513 млрд. нови акции, представляващи 22.5% от капитала на банката, като въз основа на постигната им цена пазарната капитализация на руската банка възлиза на 35.5 млрд. долара.

От предложените акции 65% бяха продадени на лондонската борса, а останалите 35% на междубанковия пазар в Русия MICEX.

След предлагането на новите акции делът на правителството в банката бе намален от 99.9% на 77%.

Руската външнотърговска банка - VTB Group обяви по-рано, че е набрала 8 млрд. долара в най-голямото в света първично публично предлагане от началото на годината, като е продала предложените 1.51 млрд. нови акции при цена от 13.6 копейки всяка.

Перспективите пред руската банка остават добри, на фона на очаквания ръст в банковия сектор от над 30% годишно, до 2010 година, според прогнози на инвестиционните банки UBS AG и Deutsche Bank AG.

От началото на годината компаниите по света са набрали 16.7 млрд. долара, включително с първичното публично предлагане на руската банка, като се очаква да се превиши рекордът от миналата година в размер на 18.9 млрд. долара, според данни на Bloomberg.

Първичното публично предлагане е второто най-голямо в историята на Русия, след като през изминалата година Роснефт набра капитал в размер на 10.6 млрд. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...