Гръцки фирми масово местят бизнеса си в България

1143
Гръцки фирми масово местят бизнеса си в България

Заради кризата в Гърция част от гръцките фирми местят бизнеса си в България. Това повтърждават и данните от Търговския регистър.

В последните две години броят на новите фирми с гръцко участие расте геометрично. Ако се направи прогноза въз основа на първите шест месеца от тази година, до края на 2011 година може да очакват над 800 нови дружества с гръцко участие да се регистрират у нас. Подобно е положението и с румънските фирми.

Част от регистрираните дружества са малки и имат за цел закупуване на имот или автомобил, но не са малко и тези, които развиват реален бизнес. Заради рецесията в Гърция много гръцки компании активно изнасят навън своите дейности. Като близък съсед, България е направление номер едно. Така че може да се очакват още гръцки производства да се пренесат тук.

Засега от гръцкия бизнес съвет пазят бизнес-плановете на сънародниците си в тайна, но уверяват, че съществуващите инвестиции няма да се изтеглят. Страната ни е привлекателна за гърците и румънците и с по-ниските данъци, но не само с тях. Тук са по-евтини още работната ръка, транспортните услуги, имотите и наемите. Привлича ги и по-сигурната икономическа обстановка.

По данни от гръцко-българската търговско-промишлена палата гръцките компании дават работа на 82 000 българи.

Като съседи обаче нямаме никакъв повод за злорадство от ситуацията в Гърция. От една страна тя е четвъртият по големина инвеститор в България след Холандия, Белгия и Кипър, а от друга - почти една десета от българския износ е за южната ни съседка. Така че рецесията в Гърция и свиването на пазара пряко засяга и нас.

Източник: бТВ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg