Гръцки фирми масово местят бизнеса си в България

1199
Гръцки фирми масово местят бизнеса си в България

Заради кризата в Гърция част от гръцките фирми местят бизнеса си в България. Това повтърждават и данните от Търговския регистър.

В последните две години броят на новите фирми с гръцко участие расте геометрично. Ако се направи прогноза въз основа на първите шест месеца от тази година, до края на 2011 година може да очакват над 800 нови дружества с гръцко участие да се регистрират у нас. Подобно е положението и с румънските фирми.

Част от регистрираните дружества са малки и имат за цел закупуване на имот или автомобил, но не са малко и тези, които развиват реален бизнес. Заради рецесията в Гърция много гръцки компании активно изнасят навън своите дейности. Като близък съсед, България е направление номер едно. Така че може да се очакват още гръцки производства да се пренесат тук.

Засега от гръцкия бизнес съвет пазят бизнес-плановете на сънародниците си в тайна, но уверяват, че съществуващите инвестиции няма да се изтеглят. Страната ни е привлекателна за гърците и румънците и с по-ниските данъци, но не само с тях. Тук са по-евтини още работната ръка, транспортните услуги, имотите и наемите. Привлича ги и по-сигурната икономическа обстановка.

По данни от гръцко-българската търговско-промишлена палата гръцките компании дават работа на 82 000 българи.

Като съседи обаче нямаме никакъв повод за злорадство от ситуацията в Гърция. От една страна тя е четвъртият по големина инвеститор в България след Холандия, Белгия и Кипър, а от друга - почти една десета от българския износ е за южната ни съседка. Така че рецесията в Гърция и свиването на пазара пряко засяга и нас.

Източник: бТВ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас