Гръцките инвестиции у нас 2 млрд. евро от 1989 г. досега

493
Гръцките инвестиции у нас 2 млрд. евро от 1989 г. досега

България и Гърция са не само добри съседи, но и добри съюзници в НАТО и в ЕС, заяви вицепремиерът Ивайло Калфин след вчерашната среща с неговата гръцка колега Дора Бакояни, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Двете страни работят активно в една и съща посока, имаме сходни позиции по важни проблеми, като заедно с Румъния гласът на нашия регион в НАТО и в ЕС е много по-силен, подчерта българският външен министър.

Ивайло Калфин разговаря с Дора Бакояни в Атина в рамките на посещението му в Гърция. Двамата министри обсъдиха редица двустранни въпроси и актуални международни проблеми, сътрудничеството в областта на енергетиката и регионалното партньорство. Те оцениха като отлично икономическото сътрудничество между България и Гърция. Дора Бакояни припомни, че гръцките инвестиции у нас от 1989 година досега са два милиарда евро.

Външните министри на България и Гърция обсъдиха също резултатите от приключилата среща на върха на НАТО в Букурещ, като приветстваха Албания и Хърватия, които получиха покани да се присъединят към Алианса. Ивайло Калфин подчерта, че разширяването на НАТО на Балканите е доказателство и за активната роля на България и Гърция, които ще продължават да работят в същата посока и по отношение на Европейския съюз, за да бъдат постигнати просперитет и стабилност в целия регион.

Сред темите на срещата беше спорът за името на Македония, като двамата министри изложиха позициите на своите страни по темата. Ивайло Калфин отбеляза, че този въпрос трябва да бъде решен възможно най-скоро, тъй като сме заинтересовани движението на Македония към НАТО и ЕС и да продължи. Във връзка с въпроса за европейската и евроатлантическа интеграция на страните от региона българският външен министър отбеляза, че перспективата за придвижването на Сърбия към ЕС трябва да бъде ясна и отчетлива.

Министрите Калфин и Бакояни обсъдиха също подобряването на управлението на речните води и изграждането на система за ранно предупреждение при наводнения, както и изграждането на нови ГКПП между България и Гърция, които ще направят по-интензивни контактите между гражданите на двете страни.

Снимка: Министерство на външните работи

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg