МВФ: Източна Европа трябва да внимава с капиталовите потоци

1272
МВФ: Източна Европа трябва да внимава с капиталовите потоци

Най-голямото предизвикателство пред развиващите се европейски държави след финансовата криза е да управляват капиталовите потоци и да избегнат възобновяване на дисбалансите, които засилиха икономическия спад в региона, според Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от Bloomberg.

"Основното предизвикателство ще бъде привличането и „впрягането" на капиталови потоци за възстановяването на икономическия растеж," се казва в доклад на фонда.

Световната икономическа криза мина през развиващите се европейски държави, засягайки износните им пазари и инвестициите. Прибалтийските страни Латвия, Литва и Естония бяха най-силно засегнати след срива на имотните им пазари. В Русия продължава да се разчита на износа на суровини, което остави капиталовите пазари на страната отворени за внезапни капиталови притоци, които се отразиха на обменния курс на рублата.

"При страните, обменният курс на чиито валути е обвързан с друга валута, най-добрата реакция срещу капиталовите потоци, надхвърлящи нуждите породени от структурни фактори, е затягане на фискалната политика," казват от МВФ.

"Най-ефективното решение за страните, чиито валути не са обвързани пък, е да позволят валутите им да поскъпнат."

Икономиките на развиващите се страни от ЕС през тази година ще нараснат средно с 1.4%, след като се свиха с 3% през 2009 г., прогнозират от МВФ.

Ръстът ще бъде оглавен от Полша, чиято икономика се очаква да нарасне с 2.7% през настоящата година. Най-голям икономически спад ще отчете Латвия, където икономиката ще се свие с 4% през 2010 г., според МВФ. Икономиката на Русия ще нарасне с 4%, след спад 7.9% през миналата година, според МВФ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg