Надуват ли ниските лихви имотен балон?

3131
Надуват ли ниските лихви имотен балон?

© Pixabay

Лихвите по жилищните кредити у нас са на рекордно ниски нива. Това провокира сериозно раздвиважне на пазара на имоти, което логично води след себе си скок в цените на жилищата.

Ситуацията на развитите пазари е сходна, но с тази разлика, че в някои страни лихвите са дори още по-ниски, като се срещат случаи и на жилищни заеми с отрицателни лихви.

Политиката на стимули на Европейската централна банка провокира някои особености на пазара на имоти в развитите държави и тези, приели еврото.


Докато хаосът и несигурността около брекзит помогнаха на Лондон да потуши възникващия имотен балон, рекордно ниските лихвени нива провокират скок в цените в други европейски градове до опасно високи нива.

Висок риск от имотен балон вече се отчита в германския град Мюнхен, сочи нов доклат на швейцарската банка UBS. Амстердам също се намира в сходна позиция, докато Париж и Франкфурт, където се намира централата на Европейската централна банка, вече попадат в групата градове, където има риск от възникването на имотен балон, или казано с други думи – съществува риск цените на имотите да паднат рязко след години на неспирен възход.

Хонконг и канадските Торонто и Ванкувър също се намират в риск от имотен балон, сочи докладът.

Това е петото поредно проучване на UBS, носещо името Global Real Estate Bubble Index, което анализира цените на жилищата в 24 основни градове по света, изследвайки тенденцията във взаимовръзките межди цените, доходите, нивото на наемите, икономическия растеж и строителната активност.

В доклада не попада нито един град от Централна, Източна и Югоизточна Европа.

Скок на цените във Франкфурт

Брекзит удари по позицията на Лондон като глобален инвестиционен център, правейки други европейски градове по-привлекателна дестинация. Това се случва главно поради притесненията на компании и експерти, че излизането на Великобритания от Европейския съюз ще промени икономическия пейзаж, тъй като страната ще изпадне от всички общи договорки, в които участваше като член на ЕС.

Ниските лихвени нива обаче са истинската причина за скока в цените на имотите в страни, които използват единната европейска валута, посочва пред CNN един от авторите на доклада Мариас Холцей.

Обикновено, когато лихвите се повишат, следва корекция в цените на имотите, но подобен сценарий не се очаква скоро, като слабият икономически растеж в Европа прави ситуацията още по-деликатна, казва Холцей, който ръководи швейцарското звено за инвестиции в имоти на UBS.

Европейската централна банка понижи лихвите през септември дълбоко на отрицателна територия, обявявайки нов пакет от стимули с надеждата да съживи икономическия растеж.

Разхлабената парична политика обаче не накара бизнеса и потребителите да увеличат поемането на дълг, респективно потреблението си. Вместо това притежателите на финансови активи се възползваха от ситуацията, теглейки масово заеми на много ниска цена, за да влагат в имоти или акции в търсене на висока възвръщаемост.

С изключение на Милано, европейските градове, включени в проучването, записват най-високия растеж в цените на имотите, откакто UBS прави този анализ.

Мюнхен се намира в най-висок риск от имотен балон, докато Франкфурт е единственият град в доклада, където цените скачат с двуцифрен процент. По думите на Холзей, Франкфурт е бил доста по-евтин спрямо Лондон и други градове.

Въпреки строителния бум в града, който удари рекорд през 2017 г., постоянното увеличение на населението провокира високото търсене, което води до скок от 80% в цените на имотите през последното десетилетие, посочва анализът.

За сравнение, цените паднаха с над 5% през последните години в Сидни, Ванкувър и Дубай, отчасти заради нови регулации, като данъци за чуждестранни купувачи и такси за собственици, които оставят имотите си празни.Как се измениха цените на имотите в София за последните 12 месецаКъде цените все още са под 900 евро/кв. м?

UBS очаква засилване на регулацията на имотния пазар в Европа, казва Холцей. „Те се появяват обикновено когато достигнем пика”, добавя той.

Тези регулации са свързани главно със слабата достъпност на имотите, което е голям риск за стойността на жилищата, намиращи се в централните градски зони.

Лондон си остава скъп, въпреки брекзит

Брекзит, който провокира несигурност относно бъдещето на Лондон като финансов център в Европа, се отразява на цените на жилищата в града, казва Холцей.

По време на референдума за брекзит преди три години Лондон беше най-недостъпният град в Европа, благодарение на скок в цените на имотите от 50% между 2012 и 2016 г.

Понастоящем цените са с 10% по-ниски от пика през 2016 г., но въпреки това пазарът остава надценен.

„Въпреки настоящото ценово понижение, дори висококвалифицираните работници трябва да работят 14 години, за да купят жилища от 60 кв. метра в близост до центъра”, посочва докладът.

По данни на Halifax собствениците на жилища в Лондон харчат близо половината от своя разполагаем доход за покриване на вноските по ипотеката си.

Все пак от UBS отбелязват, че имотният пазар в Лондон си остава интересен, тъй като слабият паунд привлича чуждестранни купувачи.

"Ако несигурността около брекзит си отиде, търсенето от чужбина ще се възстанови”, добавя Холцей.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg