Очаква се ръстът на икономиките от ЦИЕ слабо да се засегне от кризата в САЩ

422
Очаква се ръстът на икономиките от ЦИЕ слабо да се засегне от кризата в САЩ

Анализатори от Erste Bank прогнозират, че ипотечната криза в САЩ, както и очакваното забавяне на световната икономика през настоящата година, няма да има такъв силен ефект върху икономиките от Централна и Източна Европа.

Очаква се страните от региона за пореден път да регистрират ръст, значително изпреварващ този на развитите европейски пазари.

Според публикувания във Виена доклад, Чехия, Хърватия, Полша, Унгария, Румъния и Словакия, които са и най-големите в ЦИЕ, се очаква да отбележат среден ръст на икономиките си в размер на 5%.

Разбира се, ръстът им няма да е равномерен, като някои от тях ще са с изпреварващ, а други с по-близък до средния за развитите западноевропейски държави.

Прогнозите обаче могат да бъдат занижени, според специалистите при по-нататъшно влошаване на ситуацията при световните икономики, както и ако най-голямата такава - щатската - изпадне в рецесия.

Негативно въздействие от забавянето на световната икономика, резултат от кризата на ипотечните пазари в САЩ, както и следствие на високите цени на енергийните суровини, се очаква да усетят и фондовите пазари на страните от региона.

Това е така, защото те са изключително силно чувствителни към чуждестранните инвестиции, а инвеститорите имат склонност традиционно да се оттеглят от развиващите се пазари в моменти на трусове при световната икономика.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg