ОТР с рекордна печалба през изминалото трето тримесечие

413
ОТР с рекордна печалба през изминалото трето тримесечие

Най-голямата унгарска банка и собственик на българската Банка ДСК - OTP Bank Nyrt., отчете рекордна печалба за изминалото трето тримесечие, в резултат на добрите резултати на международните й звена, разположени в ЦИЕ.

От банката отчетоха печалба в размер на 55.8 млрд. форинта (321 млн. долара), или 201 форинта на акция, на фона на реализираната година по-рано печалба от 53.6 млрд. форинта.

Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите за печалба в размер на 54.5 млрд. форинта.

През последните шест години унгарската банка похарчи 3 млрд. долара за покупка на финансови институции в бившите комунистически страни, като България и Русия, в усилията си да намали зависимостта от представянето си на унгарския пазар.

От ръководството на банката планират стартирането на "нова вълна" от покупки в началото на следващата година. През настоящата седмица оттам купиха и втора банка в Русия.

Като относително слаб обаче може да се определи ръстът на печалбата на унгарската банка от 4% за третото тримесечие, на фона на този от 21% на най-голямата полска банка - PKO Bank Polski SA, която е и най-голямата финансова институция по пазарна капитализация в региона.

Приходите от такси и комисиони на банката са отбелязали повишение от 26.3%, до ниво от 106.9 млрд. форинта.

Не особено убедително се представят акциите на компанията от началото на годината, като за периода те са отбелязали ръст от 3.4%, в сравнение с повишението от 6.8% на унгарския индекс BUX.

Акциите на банката се търгуват при съотношение цена-печалба от 11.9 за тази година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg