Печалбата на Лукойл се понижава с 23% през първото тримесечие

329
Печалбата на Лукойл се понижава с 23% през първото тримесечие

Печалбата на най-голямата руска частна петролна компания - Лукойл е регистрирала понижение от 23% през първото тримесечие на годината, в резултат на повишението на разходите за производство и износ, както и на спада в цената на петрола.

За тримесечието от компанията отчетоха печалба в размер на 1.3 млрд. долара, или 1.56 долара на акция, в сравнение с 1.69 млрд. долара, или 2.04 долара на акция година по-рано, посочиха данни, изнесени от компанията.

Резултатът се оказа под средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха печалбата на компанията да възлезе на 1.37 млрд. долара.

Приходите на компанията за тримесечието са нараснали с 4.7% до 15.7 млрд. долара, в сравнение с 15 млрд. долара през сравнимото тримесечие на миналата година.

Акциите на компанията отбелязаха ръст от 0.5% по време на търговията им на руската фондова борса, след като по-рано през деня регистрираха ръст от 2.2%.

Оперативните разходи на компанията са се повишили с 56%, до ниво от 1.44 млрд. долара, след като таксите са се повишили 22%, до 3.27 млрд. долара.

От Лукойл планират да похарчат 100 млрд. долара за инвестиции до 2016 година, което ще помогне на компанията да удвои производствения си капацитет, както и да утрои пазарната капитализация на компанията до 200 млрд. долара.

Компанията, която е 21% собственост на щатската ConocoPhillips, се конкурира все по-засилено с държавната Роснефт.

Средната цена на уралския петрол е била в размер на 54.57 долара за барел през първото тримесечие, което е с над 6% по-малко, в сравнение със същото тримесечие на миналата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg