Печалбата на румънските банки нараства с 13.9% за първото полугодие

341
Печалбата на румънските банки нараства с 13.9% за първото полугодие

Печалбата на банковия сектор в Румъния се е повишила с 13.9% за първите шест месеца на годината, до 1.4 млрд. леи (411.8 млн. евро), по данни на националния статистически институт на страната.

За сравнение, през същия период на миналата година тя е отбелязала повишение от 10.2% на годишна база, посочиха още публикуваните данни.

Средната печалба на банка в страната е възлизала на 37.88 млн. леи, като през първото полугодие е имало общо 37 кредитни институции.

Средната печалба на зает в банковия сектор обаче в края на първото полугодие е възлизала на 23 000 леи, което е понижение, на фона на средната печалба в края на миналата година от 38 000 леи.

Понижението се е предопределило от значително повишение на броя на заетите в румънските банки, коментират специалистите.

Нетните активи на банките в страната са регистрирали ръст от над 10% към края на месец юни на годишна база, като са възлизали на 190.49 млрд. леи.

Банковите провизии към края на полугодието са възлизали на около 2 млрд. леи, което е около два пъти повече, в сравнение със същия период на миналата година, коментират от националния статистически институт на страната.

Значителен ръст са регистрирали съмнителните и лошите кредити в Румъния, като за първите шест месеца на годината те са се повишили с 81%.

До голяма степен причината за това е значителното повишение на кредитната активност в условията на жестока конкуренция, което е довело до занижаването на изискванията при отпускането на кредити.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg